PCN schaak- en damtoernooi

_____________________________________________________________

Toernooi 2019

In de nieuwbouw van het Nuenens College is op woensdagmiddag 23 januari voor de 35e keer het Schaak- DamToernooi voor teams van leerlingen van basisscholen uit Nuenen en omgeving gespeeld. Ruim 100 kinderen en 40 tot 50 begeleiders, ouders en andere belangstellenden trotseerden sneeuw en vrieskou om bij dit toernooi aanwezig te kunnen zijn.

Nieuwbouw, een nieuwe school op dezelfde oude plek. Niet meer die vertrouwde grote aula. Waar kon het toernooi worden gehouden?

Twee grote lesruimten waren na het wegschuiven van de tussenwand veranderd in een ruime en lichte speelhal waar de kinderen werden verdeeld over de 10 wedstrijdtafels alwaar ze de strijd met elkaar aanbonden. De vele andere aanwezigen zaten er aan de zijkanten dicht bovenop maar bemoeiden zich geenszins met de lopende partijen omdat de spelers alles zelf moeten bedenken. Natuurlijk waren er wel scheidsrechters aanwezig voor die gevallen waarin de kinderen het onderling niet eens konden worden. De kinderen die een ronde niet hoefden te spelen hadden tijd om hun verkregen consumptiebon in te wisselen of voor een gering bedrag te kiezen voor een kleine versnapering bij het “winkeltje” dat ook nu weer werd gerund door de ouderraad van het Nuenens College.

 

Verloop

Vanaf 13.00 uur werden de leerlingen van basisscholen uit Nuenen, Mierlo, Best, Son en Eindhoven met hun begeleiders welkom geheten. Elk team ontving bij de inschrijftafel de benodigde papieren, consumptiebonnen en informatie over het verloop van het toernooi.

Nieuw dit jaar was dat de toernooifotograaf ook de door de kinderen zelf bedachte teamnamen, zoals “The Meme Gang”, “Unicorn Hackers” en “Konik Paarden”, op de traditionele teamfoto vastlegde. Dit vergemakkelijkte later het uitdelen van de foto’s aanzienlijk.

Rond 13.50 uur was elk team op de foto gezet en kon het toernooi geopend worden met een welkomstwoord en het beantwoorden van vragen van de kinderen. Kort na 14.00 uur klonk het startsein voor de eerste ronde. De spelers wensten elkaar een “prettige wedstrijd” om vervolgens te proberen te winnen van de tegenstander.

Elke ronde duurde ongeveer 9 minuten. Het einde van een ronde werd door de wedstrijdleider aangekondigd. Stukken mochten niet meer worden aangeraakt totdat de uitslag op de borden was vastgelegd op de door vrijwilligers van de schaakverenigingen Nuenen en Mierlo/Geldrop uitgedeelde uitslagenbriefjes. Direct daarna namen de teams hun plaatsen in voor de volgende ronde. En dat gebeurde allemaal binnen ongeveer 3 minuten waarin de kinderen ook de nodige emotie, frustratie en vreugdekreten de vrije loop lieten.

De schakers en de dammers werden dus flink aan het werk gezet.
De 4 damteams speelden in één poule onderling een hele competitie. Elk team speelde 6 partijen, 2 keer tegen elk ander team met wisselende kleuren.
De 17 schaakteams speelden in drie poules van 6 (of 5) onderling een halve competitie in 5 ronden, waarna ze alle tegelijk één ronde vrij hadden. Tijdens die ronde maakte de organisatie de tussenstand op. De eerste twee teams in elke poule moesten daarna in een halve competitie (weer 5 ronden) strijden om de “top-3”-prijzen. De teams op de plaatsen 3 en 4 in elke poule speelden in een andere halve competitie om de plaatsen 7 t/m 12. Enzovoort.

 

Uitslag Schaken

In de voorronden werd in de drie poules flink gestreden.
De eindstand in poule P werd uiteindelijk bepaald door de onderlinge partijen van de Wentelschakers (de Wentelwiek), Sterrenteam (de Ruimte) en Best Moves (de Klimboom), waarbij Best Moves aan het kortste eindje trok. In poule Q bleken de teams Promoverende Pionnekes (’t Karregat) en Best Winners (de Klimboom) duidelijk sterker dan de andere teams. Derde werd hier Crijnskoning (de Crijnsschool). In poule R werd Schaakkoning (’t Karregat) met afstand 1e, maar de strijd om de tweede plaats was bloedspannend. Door te winnen van concurrent Crijnstorens (de Crijnsschool) wisten de Schakende Schakers (de Rietpluim) de 2e plaats te grijpen.

De zes beste schaakteams van dit toernooi vormden samen de finalepoule waar om de topprijzen moest worden gestreden. De Wentelschakers, die in de voorronde fantastisch spel hadden laten zien, speelden ook nu weer uitstekend, maar tegen de getrainde spelers van ’t Karregat viel geen eer te behalen. De Schakende Schakers kwamen in de finale te kort al wisten ze toch tegen Best Winners een gelijkspel af te dwingen. Winnaar van het 35e Nuenens College Schaak- DamToernooi werd Schaakkoning, met Promoverende Pionnekes op plaats 2 en Sterrenteam op plek 3.

 

 

Uitslag Dammen

Bij het dammen liet de eerste helft van de competitie (met een verlengde speelduur) een totaal ander beeld zien dan de tweede helft. Waren de Crijnsdammers (de Crijnsschool) in de eerste helft duidelijk sterker dan de Checkers (de Nieuwe Linde) en de Notenkrakers (de Dassenburcht), in de tweede helft hadden de Crijnsdammers hun kruit verschoten.

Afgetekend eerste werden The Stones (de Nieuwe Linde), met de Notenkrakers op plek 2. Checkers en Crijnsdammers eindigden gelijk, maar hun onderling resultaat was in het voordeel van de Crijnsdammers die dus derde werden.

 

 

Volgend jaar

De organisatie (SchaakVereniging Nuenen, Nuenens College en de Interscolaire Sportraad Nuenen) dankt alle kinderen en hun begeleiders voor hun enthousiaste en sportieve deelname, en zeker ook de vrijwilligers zonder wie het toernooi niet had plaatsgevonden.
Of in 2020 het 36e Schaak- DamToernooi zal worden gehouden is onzeker omdat ondergetekende stopt en het stokje graag doorgeeft aan nieuwe enthousiaste mensen met nieuwe en frisse ideeën. Heeft u interesse?

Vragen en/of opmerkingen svp richten aan Leon.Driessen@onsnet.nu .

_____________________________________________________________

Overzicht van reeds ingeschreven basisscholen (2019):

Dammen:
Checkers (de Nieuwe Linde, Nuenen)
The Stones (de Nieuwe Linde, Nuenen)
Notenkrakers (de Dassenburcht, Nuenen)
Crijnsdammers (de Crijnsschool, Nuenen)

 

Schaken:
Sterrenteam (de Ruimte, Son)
Best Moves (de Klimboom, Best)
Best Winners (de Klimboom, Best)
SchaakMatties (de Nieuwe Linde, Nuenen)
Konik Paarden (’t Schrijverke, Mierlo)
Naamloze Damstenen (de Dassenburcht, Nuenen)
The Unicorn Hackers (de Dassenburcht, Nuenen)
SchaakKoning (’t Karregat, Eindhoven)
Promoverende Pionnekes (’t Karregat, Eindhoven)
CrijnsKoning (de Crijnsschool, Nuenen)
CrijnsTorens (de Crijnsschool, Nuenen)
WentelSchakers (de Wentelwiek, Nuenen)
Schakende Schakers (de Rietpluim, Nuenen)
Schaakpluim (de Rietpluim, Nuenen)
Hamburgers (de Rietpluim, Nuenen)
The Meme Gang (de Rietpluim, Nuenen)
Mephisto (de Mijlpaal, Nuenen)

 

Zie je een fout of staat jouw school er (nog) niet bij? Neem dan contact op met de organisatie via een e-mail naar Leon.Driessen@onsnet.nu.

Afmeldingen:
Heuvelrijk (Gerwen)

 

_____________________________________________________________

Toernooi 2019
Voor de 35e keer organiseert het Pleincollege Nuenen, met medewerking van de SchaakVereniging Nuenen, en in samenwerking met de Interscolaire Sportraad Nuenen het PCN schaak- en damtoernooi. (PCN=Pleincollege Nuenen, nieuwe naam: Nuenenscollege).

Het toernooi van 2019 zal gespeeld worden in de nieuwbouw van het Nuenenscollege op
woensdag 23 januari 2019 van 13.30 uur tot ± 16.30 uur.
Scholen kunnen deelnemen met een of meer damteams en/of schaakteams. Elk team moet bestaan uit 4 kinderen uit groep 6, 7 of 8, eventueel aangevuld met één wisselspeler. Voorwaarde is dat per deelnemend team een volwassen begeleider aanwezig moet zijn.

Inschrijving
Inschrijven kan per e-mail door het aantal damteams en/of schaakteams te sturen naar Leon.Driessen@onsnet.nu, onder vermelding van naam en adres van de school, en naam, telefoonnummer en e-mailadres van de contactpersoon (u ontvangt een bevestiging van de ontvangst van deze mail zodat u weet dat de inschrijving is doorgekomen!).
Om teleurstellingen bij andere deelnemers te voorkomen verzoeken we alleen teams in te schrijven waarvan het helemaal zeker is dat ze kunnen worden bemand. De uiterlijke inschrijfdatum is vrijdag 11 januari 2019. Daarna ontvangen de deelnemende scholen tijdig nadere informatie over het toernooi.

_____________________________________________________________

Toernooi 2018

Op woensdagmiddag 24 januari is voor de 34e keer het jaarlijkse PCN Schaak- DamToernooi voor teams van leerlingen van basisscholen uit Nuenen en omgeving gespeeld. Met medewerking van basisschool “De Wentelwiek” kon het toernooi, in verband met de nieuwbouw van het PCN, ook dit jaar plaatsvinden in hun mooie grote aula. Met ruim 110 deelnemende kinderen, vergezeld door 40 tot 50 begeleiders, ouders en andere belangstellenden was de aula goed vol.

PCNSDT2018BinnenkomstVoor het eerst had de organisatie de scholen verzocht zelf een unieke naam te bedenken voor hun teams (zie hier beneden). Dit bevorderde de herkenbaarheid van de teams en voorkwam verwarring bij het verwerken van de uitslagen.

Het middenterrein van de aula was voor de 12(!) wedstrijdtafels waaraan de kinderen gingen spelen, terwijl de vele toeschouwers vanaf de zijkant toekeken.

PCNSDT2018Zaal

Verloop

Vanaf 13.00 uur werden de leerlingen van basisscholen uit Nuenen, Gerwen,  Mierlo en Best met hun begeleiders welkom geheten. Elk team ontving bij de inschrijftafel de benodigde papieren, consumptiebonnen en informatie over het verloop van het toernooi.

Nadat de toernooifotograaf van elk team de traditionele teamfoto had gemaakt werd om 13.50 uur het toernooi geopend met een welkomstwoord en het beantwoorden van vragen van de kinderen. Stipt om 14.00 uur kon het startsein voor de eerste ronde worden gegeven. Met een ferme handdruk en een welgemeend wederzijds “prettige wedstrijd” begonnen de kinderen aan een pittige en spannende strijd.

Elke ronde duurde ongeveer 10 minuten. Veel toeschouwers konden zich tijdens de partijen slechts met de grootste moeite houden aan de belangrijkste spelregel: “Niemand mag zich bemoeien met lopende partijen!” Na aankondiging van het einde van een ronde door de wedstrijdleider mochten de stukken absoluut niet meer worden aangeraakt totdat de uitslag op de borden was vastgesteld door de spelers onderling, door hun coaches of door tussenkomst van de scheidsrechter. De uitslagen moesten worden genoteerd op uitslagenbriefjes die vervolgens bij de wedstrijdleiding moesten worden ingeleverd. Direct daarna namen de teams hun plaatsen in voor de volgende ronde.

De schakers en de dammers werden dus flink aan het werk gezet. De kinderen die een ronde niet hoefden te spelen hadden tijd om hun verkregen consumptiebon in te wisselen of voor een gering bedrag te kiezen voor een kleine versnapering bij het winkeltje” dat ook deze keer weer werd gerund door de ouderraad van het PCN.

Uitslag Schaken

De 15 schaakteams speelden in twee poules van 8 (respectievelijk 7) onderling een halve competitie in 7 ronden, waarna ze alle tegelijk één ronde vrij hadden. Tijdens die ronde maakte de organisatie de tussenstand op. De eerste twee teams in elke poule moesten daarna in een halve competitie (3 ronden) strijden om de “top-3”-prijzen. De teams op de plaatsen 3 en 4 in elke poule speelden in een andere halve competitie om de plaatsen 5 t/m 8. Enzovoort.

In de voorronden werd in beide poules flink gestreden: (salon-)remises kwamen nauwelijks voor, maar ruime uitslagen zoals 8-0 en 6-2 waren er des te meer.

PCNSDT2018SchaakAl gauw werd duidelijk dat in poule S “De Klimboom” met een ruime voorsprong ging zegevieren. De strijd om de 2e plaats was echter bloedspannend. Met een nipte voorsprong wist “Mephisto” die 2e plaats veilig te stellen, voor “De 4 Matties”.

In poule T was ook al snel duidelijk dat de plaatsen 1 en 2 verdeeld gingen worden tussen de “De Perden” en “The Killers”.

In beide poules volgden de overige teams op eerbiedwaardige afstand.
Zie hier de uitslagen en eindstanden van de voorronden in de poules S en T.

De finalepoule was dan ook bemand door de 4 beste schaakteams van dit toernooi. Zij gingen onderling uitmaken wie de eerste prijs zou krijgen. De eindscores lagen zeer dicht bij elkaar, maar winnaar van het 34e PCN Schaak- DamToernooi werd “De Klimboom”. Op de plaatsen 2 en 3 volgden met het kleinst mogelijke verschil “De Perden” en “The Killers”. Mephisto werd vierde!
Zie hier de uitslagen en eindstanden van de finaleronden.

PCNSDT2018WinnaarSchaken

Uitslag Dammen

De 10 damteams speelden in één poule onderling een halve competitie in 11 ronden. Elk team speelde 9 wedstrijden en was twee ronden vrij.

De damteams lagen qua sterkte dichter bij elkaar, en het verschil in speelsterkte verliep veel geleidelijker dan bij het schaken. Bij het ingaan van de laatste speelronde, waarin alle 10 damteams tegelijk moesten aantreden, konden nog 3 teams winnaar van het toernooi worden. De “Damrakkertjes” hadden de beste papieren omdat ze bij een gelijkspel niet meer achterhaald konden worden. Aldus geschiedde. De strijd om de 2e en 3e prijs was echter ongemeen spannend. Door een forse overwinning op de “Dammende Dammers” werden “The Black Lions” tweede vóór de “Wenteldammers” die onverwacht verloren van de “Giants”.
Zie hier de uitslagen en eindstand van het dammen.

 

 

 

 

 

 

Volgend jaar

De organisatie (SchaakVereniging Nuenen, Pleincollege Nuenen en de Interscolaire Sportraad Nuenen) dankt alle kinderen en hun begeleiders voor hun enthousiaste en sportieve deelname, en zeker ook de vrijwilligers zonder wie het toernooi niet had kunnen doorgaan.
In januari 2019, zal het 35e PCN Schaak- DamToernooi worden gehouden, of het 1e NC Schaak- DamToernooi?! Het PCN heet dan namelijk Nuenens College (NC). Vrijwel zeker spelen we dan in de nieuwbouw aan de Sportlaan. Doe mee en probeer de eerste winnaar in de nieuwe omgeving te worden!

Kijk ook op de website www.pleincollegenuenen.nl.
Vragen en/of opmerkingen svp richten aan Leon.Driessen@onsnet.nu .

_____________________________________________________________

Overzicht van reeds ingeschreven basisscholen (2018):

Dammen:
De Wenteldammers                    De Wentelwiek (Nuenen)
The Giants                                    De Nieuwe Linde 1 (Nuenen)
The Black Lions                           De Nieuwe Linde 2 (Nuenen)
The White Tigers                        De Nieuwe Linde 3 (Nuenen)
Damplayers                                  Heuvelrijk 1 (Gerwen)
Damrakkertjes                             Heuvelrijk 2 (Gerwen)
Oliebolleneters                            De Rietpluim (Nuenen)
The Gummy Bears                      De Dassenburcht 1 (Nuenen)
De Fantastische Dammers        De Dassenburcht 2 (Nuenen)
De Dammende Dammers         De Crijnsschool (Nuenen)

Schaken:
De Schaakwiekers                      De Wentelwiek (Nuenen)
Deep Blue                                    De Mijlpaal 1 (Nuenen)
Mephisto                                     De Mijlpaal 2 (Nuenen)
De Perden                                   ’t Schrijverke (Mierlo)
De Klimboom                             De Klimboom 1 (Best)
The Killers                                  De Klimboom 2 (Best)
Heuvelschakers                         Heuvelrijk (Gerwen)
De Scootmobielen                    De Rietpluim 1 (Nuenen)
De 4 Matties                              De Rietpluim 2 (Nuenen)
Battle Royale                             De Rietpluim 3 (Nuenen)
AWR Squad                               De Rietpluim 4 (Nuenen)
Bruh                                            De Rietpluim 5 (Nuenen)
De Beste Zessen                       De Rietpluim 6 (Nuenen)
De Schaakgappies                   De Crijnsschool 1 (Nuenen)
De Schakende Crijns              De Crijnsschool 2 (Nuenen)

Zie je een fout of staat jouw school er (nog) niet bij? Neem dan contact op met de organisatie via een e-mail naar Leon.Driessen@onsnet.nu.

Afmeldingen:

_____________________________________________________________

Toernooi 2018
Voor de 34e keer organiseert het Pleincollege Nuenen, met medewerking van de SchaakVereniging Nuenen, en in samenwerking met de Interscolaire Sportraad Nuenen het PCN schaak- en damtoernooi.

Omdat het PCN verbouwd wordt zal het toernooi van 2018 gespeeld worden in
de aula van basisschool “De Wentelwiek”, en wel op
woensdag 24 januari 2018 van 13.30 uur tot ± 16.30 uur.
Scholen kunnen deelnemen met een of meer damteams en/of schaakteams. Elk team moet bestaan uit 4 kinderen uit groep 6, 7 of 8, eventueel aangevuld met één wisselspeler. Voorwaarde is dat per deelnemend team een volwassen begeleider aanwezig moet zijn.

Inschrijving
Inschrijven kan per e-mail door het aantal damteams en/of schaakteams te sturen naar Leon.Driessen@onsnet.nu, onder vermelding van naam en adres van de school, en naam, telefoonnummer en e-mailadres van de contactpersoon (u ontvangt een bevestiging van de ontvangst van deze mail zodat u weet dat de inschrijving is doorgekomen!).
Om teleurstellingen bij andere deelnemers te voorkomen verzoeken we alleen teams in te schrijven waarvan het helemaal zeker is dat ze kunnen worden bemand. De uiterlijke inschrijfdatum is vrijdag 12 januari 2018. Daarna ontvangen de deelnemende scholen tijdig nadere informatie over het toernooi.

_____________________________________________________________

Het jaarlijkse PCN Schaak- DamToernooi voor teams van leerlingen van basisscholen uit Nuenen en omgeving, dit jaar gehouden in de aula van basisschool “De Wentelwiek” op woensdagmiddag 25 januari 2017, is wederom een prettig en sportief evenement geworden! Ruim 90 kinderen, vergezeld door begeleiders, ouders en andere belangstellenden, hebben een intensieve en spannende middag beleefd.

Aula van De Wentelwiek
Aula van De Wentelwiek

Voor het eerst in 33 jaar moest de organisatie uitwijken naar een ruimte buiten het Pleincollege Nuenen omdat de school aan het verbouwen is. Een andere geschikte ruimte was snel gevonden: de aula van “De Wentelwiek”. Leerlingen van deze school hebben de organisatie op de dag van het toernooi uitstekend geholpen met het “aankleden” van de ruimte.
De 9 wedstrijdtafels waaraan de kinderen gingen spelen waren in het midden van de aula geplaatst, en voor de vele toeschouwers waren stoelen klaargezet aan de zijkanten zodat ze dichtbij de spelers zaten en niets van de partijen zouden hoeven te missen.

Verloop
Rond 13.30 uur werden ongeveer 95 leerlingen van basisscholen uit Nuenen, Gerwen en Mierlo met hun begeleiders welkom geheten. Elk team ontving bij de inschrijftafel de benodigde papieren, consumptiebonnen en informatie over het verloop van het toernooi.

Nadat de toernooifotograaf van elk team de traditionele teamfoto had gemaakt werd om 13.50 uur het toernooi geopend met een welkomstwoord en het beantwoorden van vragen van de kinderen. Kort na 14.00 uur vonden de kinderen het welletjes: de inleiding had lang genoeg geduurd. Ze wilden beginnen met dammen en schaken. Aldus geschiedde, de strijd was losgebrand.

Aan het begin van elke nieuwe ronde wensten de spelers elkaar een prettige wedstrijd, waarna ze ongeveer 10 minuten de tijd hadden om de partijen naar hun hand te zetten. Enthousiast en vol goede moed werden stukken en stenen geslagen en (per ongeluk) weggegeven. Zodra het eindsignaal van een ronde klonk was het gedaan met de rust. Opgekropte vreugde en verdriet moest er uit! Afgebroken partijen moesten worden beoordeeld, en de uitslagen moesten worden genoteerd op uitslagenbriefjes voor de wedstrijdleiding. Dan direct weer door naar de volgende partij.
In het begin verliep de overgang van de ene naar de andere ronde wat stroef en moesten de scheidsrechters en de vrijwilligers van de SchaakVereniging Nuenen links en rechts bijspringen met aanwijzingen. Maar gaandeweg het toernooi verliep dit hele proces steeds vloeiender en sneller.

In de weinige vrije tijd, elk team was maar één ronde vrij, wisten veel kinderen de weg naar het “winkeltje” van de ouderraad van het PCN gemakkelijk te vinden, al was het maar om de uitgedeelde consumptiebonnen te ruilen voor een verfrissend drankje. Of ze stonden met verwachtingsvolle ogen te kijken naar de prachtige prijzen. Voor elk team was een prijs beschikbaar, maar welke ging het worden?

Uiteindelijk ontving elk team voor de geleverde prestatie een schitterende beker en elke deelnemer/begeleider een oorkonde voorzien van een prachtige teamfoto.
Bovendien had het Pleincollege Nuenen, dat momenteel helemaal vernieuwd wordt, gezorgd voor een leuke verrassing: voor alle deelnemende kinderen was er een flinke notitieblok met daarop de beoogde nieuwe naam en logo van de school. Deze blokken vonden gretig aftrek!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sportief
De belangrijkste spelregel van het toernooi is dat niemand zich met lopende partijen mag bemoeien – de spelers moeten zelf alle zetten bedenken en problemen proberen op te lossen. Alleen in die gevallen waarin de kinderen het onderling niet eens konden worden werden de scheidsrechters er bij geroepen. De scheidsrechters dienden na afloop een “klacht” in bij de organisatie: ze hadden te weinig te doen gehad! Een beter teken van sportiviteit kun je je als organisatie niet wensen.
Alle aanwezigen hebben een prettige, sportieve, maar ook enerverende middag beleefd.

Uitslag
De uitslagen en eindstanden zijn hier te vinden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Winnaar Damtoernooi 2017, De Nieuwe Linde 2

De 11 damteams speelden in één poule onderling een halve competitie in 11 ronden. Elk team speelde 10 wedstrijden en was één ronde vrij.
Dezelfde 3 teams als het vorig jaar streden om de hoofdprijzen. Het tweede damteam van De Nieuwe Linde werd, net als in 2015 en 2016, winnaar van de eerste prijs. Uitstekend tweede werd Heuvelrijk 1 (vorig jaar derde), en derde werd De Dassenburcht (vorig jaar tweede).

De Rietpluim 3
Winnaar Schaaktoernooi 2017, De Rietpluim 3

De 8 schaakteams speelden in één poule onderling een halve competitie in 7 ronden, waarna ze alle tegelijk één ronde vrij hadden. Tijdens die ronde maakte de organisatie de tussenstand op. De vier teams met de meeste bordpunten moesten daarna in een halve competitie (3 ronden) strijden om de “top-3”-prijzen. De andere vier teams speelden in een andere halve competitie voor de eer om de plaatsen 5 t/m 8.
Het derde team van De Rietpluim en het team van De Wentelwiek gingen heel lang gelijk op. Pas tijdens de finaleronden ontstond er enige afstand. Omdat De Rietpluim 1 van De Wentelwiek wist te winnen, haalde De Rietpluim 3 de eerste prijs binnen. De Wentelwiek werd tweede vóór De Rietpluim 1 en ’t Schrijverke.

Volgend jaar
Volgens planning moet de nieuw- en verbouw van het PCN eind 2017 klaar zijn. Maar of we er dan in januari 2018 het 34e PCN Schaak- DamToernooi kunnen houden is nog onzeker. Hoe dan ook, het toernooi staat gepland!

Dank aan alle deelnemers van het toernooi van 2017, en zeker ook aan alle vrijwilligers zonder wie het toernooi niet had kunnen doorgaan. We hopen iedereen het volgend jaar weer te mogen begroeten. En we hopen ook dat nog meer scholen met nog meer teams zullen deelnemen! Basisscholen in Nuenen en omgeving kunnen daar alvast rekening mee houden.

Kijk ook op de website www.pleincollegenuenen.nl.
Vragen en opmerkingen kunnen worden gericht aan Leon.Driessen@onsnet.nu .

De prijsuitrijking begint
De prijsuitreiking begint

_____________________________________________________________

Overzicht van reeds ingeschreven basisscholen (2017):

Dammen:
De Nieuwe Linde 1 (Nuenen)
De Nieuwe Linde 2 (Nuenen)
De Nieuwe Linde 3 (Nuenen)
De Wentelwiek 1 (Nuenen)
De Wentelwiek 2 (Nuenen)
De Dassenburcht (Nuenen)
De KrommenHoek (Breugel)
De Crijnsschool (Nuenen)
Heuvelrijk 1 (Gerwen)
Heuvelrijk 2 (Gerwen)
De Rietpluim 1 (Nuenen)
De Rietpluim 2 (Nuenen)

Schaken:
De Wentelwiek (Nuenen)
De Dassenburcht (Nuenen)
De Crijnsschool (Nuenen)
De Rietpluim 1 (Nuenen)
De Rietpluim 2 (Nuenen)
De Rietpluim 3 (Nuenen)
De Mijlpaal (Nuenen)
’t Schrijverke (Mierlo)

Zie je een fout of staat jouw school er (nog) niet bij? Neem dan contact op met de organisatie via een e-mail naar Leon.Driessen@onsnet.nu.

Afmeldingen:

_____________________________________________________________

Toernooi 2017
Voor de 33e keer organiseert het Pleincollege Nuenen, met medewerking van de SchaakVereniging Nuenen, en in samenwerking met de Interscolaire Sportraad Nuenen het PCN schaak- en damtoernooi.

Omdat het PCN verbouwd wordt zal het toernooi van 2017 gespeeld worden in
de aula van basisschool “De Wentelwiek”, en wel op
woensdag 25 januari 2017 van 13.30 uur tot ± 16.30 uur.
Scholen kunnen deelnemen met een of meer damteams en/of schaakteams. Elk team moet bestaan uit 4 kinderen uit groep 6, 7 of 8, eventueel aangevuld met één wisselspeler. Voorwaarde is dat per deelnemend team een volwassen begeleider aanwezig moet zijn.

Inschrijving
Inschrijven kan per e-mail door het aantal damteams en/of schaakteams te sturen naar Leon.Driessen@onsnet.nu, onder vermelding van naam en adres van de school, en naam, telefoonnummer en e-mailadres van de contactpersoon (u ontvangt een bevestiging van de ontvangst van deze mail zodat u weet dat de inschrijving is doorgekomen!).
Om teleurstellingen bij andere deelnemers te voorkomen verzoeken we alleen teams in te schrijven waarvan het helemaal zeker is dat ze kunnen worden bemand. De uiterlijke inschrijfdatum is vrijdag 13 januari 2017. Daarna ontvangen de deelnemende scholen tijdig nadere informatie over het toernooi.

_____________________________________________________________

Woensdag 20 januari 2016 organiseerde SchaakVereniging Nuenen, de Interscolaire Sportraad Nuenen en het het Pleincollege Nuenen (PCN) voor de 32e keer het schaak- en damtoernooi voor teams van leerlingen van basisscholen uit Nuenen en omgeving. Ongeveer 100 kinderen, maar ook hun begeleiders, beleefden een enerverende middag.

OverzichtSchaken2016
Linker gedeelte van de speelruimte

Het toernooi vond plaats in de aula van het PCN, alwaar de 11 schaakteams en 9 damteams het tegen elkaar moesten opnemen aan 9 wedstrijdtafels. De scheidsrechters liepen tussen de speeltafels door en hielden alles goed in de gaten, en zeker de belangrijkste spelregel: niemand bemoeit zich met de lopende partijen – de spelers moeten alles zelf oplossen en bedenken.

Tussen twee partijen door was er even tijd voor een snelle sanitaire stop. Of een versnapering of een verfrissing, tegen kindvriendelijke prijzen te verkrijgen bij het “winkeltje” van de ouderraad van het PCN. Maar voornamelijk zijn de kinderen bezig geweest met het spel van hun keuze: schaken en dammen. Er stonden maar liefst 11 speelronden op het wedstrijdschema.

De te winnen prijzen

Voor ieder team stond er een mooie prijs te wachten, maar welke ging het worden? Met veel enthousiasme werd er dan ook gestreden om elk punt.

Verloop
Rond 13.30 uur werden ongeveer 95 leerlingen van basisscholen uit Nuenen, Gerwen en

Breugel met hun begeleiders welkom geheten. Elk team ontving bij de inschrijftafel de benodigde papieren, consumptiebonnen en informatie over het verloop van het toernooi. Aansluitend werd van elk team een teamfoto gemaakt. Iets na 14.00 uur kon, na een korte uitleg van de belangrijkste spelregels, de strijd losbranden.

Aan het begin van elke nieuwe ronde wensten de spelers elkaar een prettige wedstrijd, waarna ze ongeveer 10 minuten de tijd hadden om de partijen naar hun hand te zetten. Ingespannen en met rode hoofden werden stukken en stenen geslagen, maar ook weer (per ongeluk) weggegeven. Zodra het eindsignaal van een ronde klonk hoorde je links en rechts luide “YES!”- kreten van de vermoedelijke winnaars. Afgebroken partijen moesten door de scheidsrechters worden beoordeeld, en de uitslagen moesten worden doorgegeven aan de wedstrijdleiding. Maar daarna meteen door naar de volgende partij. Teams met een reservespeler konden elke ronde een ander teamlid wat rust gunnen. Maar voor teams zonder reservespeler was het toch wel een flinke aanslag op de conditie van de deelnemers.

Het spelen van de partijen, het doorgeven en verwerken van de uitslagen, maar ook deovergang van de ene naar de andere ronde verliep allemaal gesmeerd, mede door de inzet van vrijwilligers van de SchaakVereniging Nuenen. Een enkele keer ontstond er verwarring over de naam van een team. Zo deden er bij het schaken 4 teams van de Rietpluim mee; heette een team nu Rietpluim 1 of Rietpluim 3 of …? Een van de aanwezigen bood spontaan de oplossing aan voor dit probleem: het volgend jaar kiezen we als team onze eigen unieke naam!

Alle aanwezigen hebben een prettige, sportieve, maar ook enerverende middag beleefd. Uiteindelijk ontving elk team voor de geleverde prestatie een schitterende beker en elke deelnemer/begeleider een oorkonde voorzien van een prachtige teamfoto.

Uitslag
De uitslagen en eindstanden zijn hier te vinden.

Zowel bij het dammen als bij het schaken speelden de deelnemende teams in een halve competitie tegen elkaar. De schaakteams speelden 10 partijen in 11 ronden, de damteams speelden 8 partijen in 11 ronden. De ranglijst werd bepaald door aantal bordpunten dat de teams wisten te scoren.

NieuweLindeWinnaarDammen2016
De Nieuwe Linde, winnaar Dammen

Dammen
Heuvelrijk 1, het vorig jaar ook een van de topteams, begon zeer voortvarend met twee klinkende overwinningen. Maar na ronde 3 voelden ze al de hete adem van De Nieuwe Linde. Door goed spel wist Heuvelrijk 1 zich nog enkele ronden aan de kop van de ranglijst te handhaven. Maar vanaf ronde 8 liep De Nieuwe Linde steeds verder uit. Ronde 9, waarin de twee koplopers elkaar ontmoetten, was desastreus voor Heuvelrijk 1. Ze werden die ronde ook nog eens door De Dassenburcht van de tweede plek gestoten. In ronde 10 wisten zowel De Dassenburcht als Heuvelrijk 1 in punten dichter bij de koploper te komen. De laatste ronde moest de beslissing brengen. Maar het team van De Nieuwe Linde maakte geen fouten in de eindfase en wonnen daarmee, net als in 2015, de eerste prijs bij het dammen (51 punten). De Dassenburcht werd tweede met 43 pt, en Heuvelrijk 1 werd derde met 39 pt. Na een flinke opmars, een beetje stiekem misschien wel, was Heuvelrijk 2 opgeklommen naar plek 4 met 36 pt. De vijf overige teams eindigden vlak bij elkaar, maar wel op gepaste afstand van de vier koplopers: De Rietpluim HL (HoofdLocatie) en De Crijnsschool (beide 26 pt), De Rietpluim OL (Oude Landen, 25 pt), De Wentelwiek (22 pt) en De Krommen Hoek (20 pt).

RietpluimHL1WinnaarSchaken
De Rietpluim HL1, winnaar Schaken

Schaken
Met een 8-0 overwinning in de eerste ronde waren de bedoelingen van De Rietpluim HL1 voor iedereen meteen zichtbaar: winnaar worden van het toernooi. Na 11 ronden aan de kop van de ranglijst te hebben gestaan had De Rietpluim HL1 57 punten veroverd en won daarmee de prachtige eerste prijs.
Ofschoon de twee teams van De Nieuwe Linde en ook De Krommenhoek lang in het spoor van De Rietpluim HL1 konden blijven, vochten deze teams duidelijk onderling met elkaar om de plaatsen 2, 3 en 4. Na diverse keren stuivertje wisselen trok De Nieuwe Linde 2 aan het langste eind en werd tweede met 51 pt. De Krommenhoek werd derde met 48 pt en De Nieuwe Linde 1 vierde met 45 pt.
De middenmoters waren De Wentelwiek (43 pt), De Rietpluim HL3 (39 pt), Heuvelrijk en De Dassenburcht (beide 36 pt), De Crijnsschool (34 pt).
En de teams die het volgend jaar hoge ogen gaan gooien zijn De Rietpluim HL2 (29 pt) en De Rietpluim OL (22 pt).

Volgend jaar
Het volgend jaar vindt er nieuwbouw en verbouw plaats van het PCN. We zullen dan geen gebruik van de (huidige) aula kunnen maken. Desondanks staat voor januari 2017 het 33e PCN Schaak- DamToernooi gepland.

Dank aan alle deelnemers van het toernooi van 2016, en zeker ook aan alle vrijwilligers zonder wie het toernooi niet zou kunnen bestaan. We hopen iedereen het volgend jaar weer te mogen begroeten. En we hopen ook dat de groei van het aantal deelnemende teams doorzet! Basisscholen in Nuenen en omgeving kunnen daar alvast rekening mee houden.

PrijsUitreiking2016
Bij de prijsuitreiking

_____________________________________________________________

Overzicht van reeds ingeschreven basisscholen (2016):

Dammen:
Heuvelrijk 1 (Gerwen)
Heuvelrijk 2 (Gerwen)
De Krommen Hoek (Breugel)
De Rietpluim Hoofdlocatie (Nuenen)
De Nieuwe Linde (Nuenen)
De Dassenburcht (Nuenen)
De Crijnsschool (Nuenen)
De Rietpluim Oude Landen (Nuenen)
De Wentelwiek (Nuenen)

Schaken:
Heuvelrijk (Gerwen)
De Krommen Hoek (Breugel)
De Rietpluim Hoofdlocatie 1 (Nuenen)
De Rietpluim Hoofdlocatie 2 (Nuenen)
De Rietpluim Hoofdlocatie 3 (Nuenen)
De Nieuwe Linde 1 (Nuenen)
De Nieuwe Linde 2 (Nuenen)
De Dassenburcht (Nuenen)
De Crijnsschool (Nuenen)
De Rietpluim Oude Landen (Nuenen)
De Wentelwiek (Nuenen)

Zie je een fout of staat jouw school er (nog) niet bij? Neem dan contact op met de organisatie via een e-mail naar Leon.Driessen@onsnet.nu.

Afmeldingen:
De Mijlpaal (Nuenen)

_____________________________________________________________

Toernooi 2016
Voor de 32e keer organiseert het Pleincollege Nuenen, met medewerking van de SchaakVereniging Nuenen, en in samenwerking met de Interscolaire Sportraad Nuenen het PCN schaak- en damtoernooi in de aula van het Pleincollege Nuenen op
woensdag 20 januari 2016 van 13.30 uur tot ± 16.30 uur.
Scholen kunnen deelnemen met een of meer damteams en/of schaakteams. Elk team moet bestaan uit 4 kinderen uit groep 6, 7 of 8, eventueel aangevuld met één wisselspeler. Voorwaarde is dat per deelnemend team een volwassen begeleider aanwezig moet zijn.

Inschrijving
Inschrijven kan per e-mail door het aantal damteams en/of schaakteams te sturen naar Leon.Driessen@onsnet.nu, onder vermelding van naam en adres van de school, en naam, telefoonnummer en e-mailadres van de contactpersoon (u ontvangt een bevestiging van de ontvangst van deze mail zodat u weet dat de inschrijving is doorgekomen!).
Om teleurstellingen bij andere deelnemers te voorkomen verzoeken we alleen teams in te schrijven waarvan het helemaal zeker is dat ze kunnen worden bemand. De uiterlijke inschrijfdatum is vrijdag 8 januari 2016. Daarna ontvangen de deelnemende scholen tijdig nadere informatie over het toernooi.

_____________________________________________________________

Op de regenachtige woensdag 28 januari 2015 hebben een kleine 80 kinderen, vergezeld door vele begeleiders, ouders en andere belangstellenden, in de grote aula van het Pleincollege Nuenen een leuke en zeer sportieve middag beleefd. De kinderen deden mee aan het 31e PCN Schaak- DamToernooi voor teams van leerlingen van basisscholen uit Nuenen en (wijde) omgeving.

Overzicht speelruimte.
Overzicht speelruimte.

[ Natuurlijk zijn er meer fotografen aan het werk geweest tijdens het 31e PCN Schaak- DamToernooi. Klik hier voor de foto’s van De Nieuwe Linde. ]

Het centrale gedeelte van de aula van het PCN was met een rood-wit lint afgezet en vormde daarmee de speelruimte, de ring waarin de 10 schaakteams en 7 damteams het tegen elkaar moesten opnemen. De wedstrijdleider zat op een verhoging om alles goed te kunnen overzien. De scheidsrechters liepen tussen de speeltafels en hielden alles goed in de gaten. Leden van de ouderraad van het PCN verzorgden ook dit jaar weer de versnaperingen die de kinderen voor kleine bedragen of met een verkregen consumptiebon konden kopen. Leden van de SchaakVereniging Nuenen verleenden de aanwezigen ondersteuning daar waar nodig en zorgden ervoor dat de middag gladjes verliep. Zoals de laatste jaren gebruikelijk was het spelmateriaal beschikbaar gesteld door de damvereniging Asten en de schaakvereniging Nuenen.

Er waren wederom prachtige prijzen te winnen, voor elk team één! Door een klein misverstand werden niet alle sportprijzen tijdig geleverd. Maar dankzij de firma Allers Eindhoven werden de ontbrekende bekers op de avond vóór het toernooi, net op tijd dus, bij de wedstrijdleider thuis afgegeven. De prijzen voor de drie beste teams waren prachtige metalen voorstellingen van schaakfiguren respectievelijk damstenen. De overige deelnemers kregen een mooi standaardje uitgereikt.

Verloop
Binnen een half uur werden 70 tot 80 kinderen van scholen uit Nuenen, Gerwen, Breugel en – voor het eerst ook – Best met hun begeleiders welkom geheten. Elk team ontving bij de inschrijftafel de benodigde papieren, consumptiebonnen en informatie over het verloop van het toernooi. Aansluitend werd van elk team een teamfoto gemaakt. Om 14.00 uur precies kon de strijd losbranden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAan het begin van elke ronde werden handen geschud en wensten de spelers elkaar een prettige wedstrijd. Maar tijdens de partij werd alles wat geoorloofd was uit de kast gehaald om te winnen. Gevolg: rode hoofden, jubelstemming, teleurstelling, maar vooral ook vrolijkheid en tevredenheid. Na elke ronde was het even bijkomen en uitblazen, de tussenstanden bestuderen, een niet langer uit te stellen bezoek aan het toilet brengen of een versnapering nemen.

Volgens planning zou de prijsuitreiking om 16.15 uur plaatsvinden. Het spelen van de partijen, het beoordelen van afgebroken partijen, het invullen en inleveren van de uitslagen, het verwerken daarvan en het wisselen tussen twee ronden ging allemaal zo soepel dat slechts een kleine hapering in het indelingsprogramma zorgde voor enige vertraging. Nog geen 10 minuten! Om 16.30 uur waren alle prijzen uitgereikt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGetuige de vele complimentjes die aan het eind van de middag werden uitgedeeld (“het volgend jaar doen we weer mee!”) hebben alle aanwezigen een leuke en sportieve middag beleefd. Uiteindelijk ging elk team met een schitterende beker en elke deelnemer met een oorkonde voorzien van een prachtige teamfoto tevreden, maar wel door de regen, naar huis.

Uitslag
De uitslagen en eindstanden zijn hier te vinden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De Klimboom, winnaar van het schaaktoernooi.

Schaken
De schaakwedstrijd ging lang gelijk op tussen de winnaar van het vorig jaar, De Krommen Hoek 1 uit Son en Breugel, en het team van De Klimboom uit Best dat voor het eerst aan het PCN toernooi deelnam. In de 7e ronde ontstond er enige afstand tussen deze twee teams omdat hun onderlinge confrontatie door de Klimboom werd gewonnen.
Na ronde 7 was er even een korte pauze waarin elk team zich kon oppeppen voor de beslissende fase. Dat pakte het beste uit voor De Klimboom uit Best. De eindspurt die dit team daarna inzette kon door geen ander team worden bijgehouden. De Klimboom won uiteindelijk dan ook afgetekend met 65 punten de 1e prijs. De Krommen Hoek 1 werd tweede met 51 punten en Heuvelrijk werd derde met 43 punten. Middenmoters waren de twee teams van De Nieuwe Linde (4e en 5e) en De Mijlpaal (6e) en De Rietpluim Oude Landen (7e). En de op revanche beluste teams zijn De Krommen Hoek 2 (8e), De Rietpluim Hoofdlocatie (9e) en De Crijnsschool (10e).

Dammen
De damwedstrijd was nog spannender. Na 7 ronden stonden 3 teams, De Nieuwe Linde,

De Nieuwe Linde, winnaar van het damtoernooi.
De Nieuwe Linde, winnaar van het damtoernooi.

Heuvelrijk 1 en De Rietpluim Oude Landen, met ieder 32 punten bovenaan. Samen met Heuvelrijk 2 die na 7 ronden op de 4e plaats stond vormden deze teams de finalepoule die ging strijden om de plaatsen 1 t/m 4. De overige drie teams, waaronder de winnaar van het vorige jaar, De Wentelwiek, gingen strijden om de plaatsen 5 t/m 7.
De winst ging uiteindelijk nipt naar De Nieuwe Linde die met 18 punten in de finale 2 punten boven Heuvelrijk 1 wist te eindigen. Derde werd De Rietpluim Oude Landen met 9 punten. De middenmoot bestond verder uit Heuvelrijk 2 (4e), De Mijlpaal (5e), De Wentelwiek (6e) en De Rietpluim Hoofdlocatie (7e).

Volgend jaar
Deze denksportmiddag is perfect verlopen dankzij de inzet en het enthousiasme van alle kinderen, hun begeleiders, en van de onmisbare vrijwilligers die weer belangeloos aan het evenement hebben meegewerkt. Dank aan iedereen!

Het volgend jaar, waarschijnlijk januari 2016, zal het 32e PCN Schaak- DamToernooi worden gehouden. Basisscholen in Nuenen en omgeving kunnen daar alvast rekening mee houden. Doe mee, en ervaar zelf de sfeer van dit leuke toernooi!

Bij de prijsuitreiking.
Bij de prijsuitreiking.

_____________________________________________________________

Overzicht van reeds ingeschreven basisscholen (2015):

Dammen:
de Nieuwe Linde (Nuenen)
Heuvelrijk 1 (Gerwen)
Heuvelrijk 2 (Gerwen)
de Mijlpaal (Nuenen)
de Rietpluim HL (Nuenen)
de Wentelwiek (Nuenen)
de Rietpluim OL (Nuenen)

Schaken:
de Nieuwe Linde 1 (Nuenen)
de Nieuwe Linde 2 (Nuenen)
Heuvelrijk (Gerwen)
de Mijlpaal (Nuenen)
de Krommen Hoek 1 (Son en Breugel)
de Krommen Hoek 2 (Son en Breugel)
de Rietpluim HL (Nuenen)
de Klimboom (Best)
de Crijnsschool (Nuenen)
de Rietpluim OL (Nuenen)

Zie je een fout of staat jouw school er (nog) niet bij? Neem dan contact op met de organisatie via een e-mail naar Leon.Driessen@onsnet.nu.

Afmeldingen:
de Dassenburcht (Nuenen)
St. Jozef (Nederwetten)
Brandevoort (Helmond-Mierlo)

_____________________________________________________________

Toernooi 2015
Voor de 31e keer organiseert het Pleincollege Nuenen, met medewerking van de SchaakVereniging Nuenen, en in samenwerking met de Interscolaire Sportraad Nuenen het PCN schaak- en damtoernooi in de aula van het Pleincollege Nuenen op
woensdag 28 januari 2015 van 13.30 uur tot ± 16.30 uur.
Scholen kunnen deelnemen met een of meer damteams en/of schaakteams. Elk team moet bestaan uit 4 kinderen uit groep 6, 7 of 8, eventueel aangevuld met één wisselspeler. Voorwaarde is dat per deelnemend team een volwassen begeleider aanwezig moet zijn.

Inschrijving
Inschrijven kan per e-mail door het aantal damteams en/of schaakteams te sturen naar Leon.Driessen@onsnet.nu, onder vermelding van naam en adres van de school, en naam, telefoonnummer en e-mailadres van de contactpersoon (u ontvangt een bevestiging van de ontvangst van deze mail zodat u weet dat de inschrijving is doorgekomen!).
Om teleurstellingen bij andere deelnemers te voorkomen verzoeken we alleen teams in te schrijven waarvan het helemaal zeker is dat ze kunnen worden bemand. De uiterlijke inschrijfdatum is vrijdag 16 januari 2015. Daarna ontvangen de deelnemende scholen tijdig nadere informatie over het toernooi.

_____________________________________________________________

In totaal ruim 60 kinderen, vergezeld door zeker 20 begeleiders, ouders en andere belangstellenden, hebben op woensdag 22 januari 2014 in de grote aula van het Pleincollege Nuenen een prachtige sportieve middag beleefd. Zij deden mee aan het 30e PCN Schaak- DamToernooi voor teams van leerlingen van basisscholen uit Nuenen en omgeving.

101_0918Het centrale gedeelte van de aula van het PCN was met een rood-wit lint afgezet en vormde daarmee de speelruimte, de ring waarin de 7 schaakteams en 7 damteams het tegen elkaar moesten opnemen. De wedstrijdleiding zat op een verhoging om alles goed te kunnen overzien. De scheidsrechters liepen tussen de speeltafels en hielden alles goed in de gaten.

PrijzenPCNSDT2014
De te winnen dam en schaakprijzen.

Er waren wederom prachtige prijzen te winnen. Bij het schaken bestond de eerste prijs uit een prachtige houten toren op een verhoging, de schakers waren er bijna niet van weg te slaan – die zouden ze gaan winnen. En dat terwijl alle schaakprijzen er, op de afmetingen na, eender uitzagen. Bij het dammen was de eerste prijs een kunstig vervormd dambord met enkele damstenen erop en ervoor. De andere prijzen, glasachtige trofeeën met een ingegraveerd dambord, werden echter niet minder begeerd.

Toernooiverloop
Binnen een half uur werden 60 tot 70 kinderen van scholen uit Nuenen, Gerwen en Breugel met hun begeleiders welkom geheten. Elk team ontving bij de inschrijftafel de benodigde papieren, consumptiebonnen en informatie over het verloop van het toernooi. Aansluitend werd van elk team een teamfoto gemaakt. Om 14.00 uur kon dan eindelijk de strijd losbranden.

101_0935Aan het begin van elke ronde werden handen geschud en wensten de spelers elkaar een prettige wedstrijd. Maar gedurende de partij probeerde uiteraard elke speler de wedstrijd voor hem of haar het prettigst te laten worden. Zeer geconcentreerd en bedachtzaam werden de zetten uitgevoerd. Soms viel dat goed uit, soms was er toch nog te snel gezet.

Na elke ronde was het even bijkomen en uitblazen, de tussenstanden bestuderen, een niet langer uit te stellen bezoek aan het toilet brengen of een versnapering nemen. Leden van de ouderraad van het PCN verzorgden ook dit jaar weer de versnaperingen die de kinderen voor kleine bedragen of met een verkregen consumptiebon konden kopen.

101_0928De kinderen, maar ook de teamcoaches, de scheidsrechters, en de mensen van de organisatie hebben genoten van deze middag: een sportieve beleving! Dammen of schaken kan zeer enerverend en vermoeiend zijn, net als andere sporten. En deze middag was daar geen uitzondering op. Uiteindelijk ging elk team met een schitterende beker en elke deelnemer met een oorkonde voorzien van een prachtige teamfoto tevreden naar huis.

Uitslag
De uitslagen en eindstanden zijn hier te vinden.

De Krommen Hoek, 1e Schaken
De Krommen Hoek, 1e Schaken

Schaken
Het team van De Krommen Hoek uit Breugel ging als een raket van start door de eerste wedstrijd met liefst 8-0 te winnen. Vanaf de eerste ronde stonden zij aan kop en hebben die plaats niet meer afgestaan. Zij wonnen al hun wedstrijden en scoorden daarmee 40 punten. Was het snel duidelijk wie de poule zou winnen, de strijd om de overige plaatsen, jawel plaats 2 t/m 7, was ongemeen spannend. Uiteindelijk eindigden de teams van Heuvelrijk en De Dassenburcht met 24 punten op een gedeelde tweede plaats. De reglementen moesten uitsluitsel geven wie recht had op de 2e prijs. Dat bleek Heuvelrijk te zijn omdat zij de onderlinge wedstrijd met de Dassenburcht gewonnen hadden. De overige teams eindigden allemaal in de middenmoot: De Crijnsschool (4e), De Rietpluim Hoofdlocatie 1 en De Rietpluim Oude Landen (gedeeld 5e) en De Rietpluim Hoofdlocatie 2 (7e).

De Wentelwiek, 1e Dammen
De Wentelwiek, 1e Dammen

Dammen
Ook het team van De Wentelwiek had een flitsende start met een 8-0 overwinning in hun eerste wedstrijd. Ook zij stonden de kopplaats niet meer af. De Wentelwiek, die alleen verloor van De Nieuwe Linde, werd eerste met 35 punten. Door die overwinning maakte De Nieuwe Linde zich los van haar concurrenten en legde beslag op de tweede plaats met 29 punten. Derde werd Heuvelrijk 2 met 26 punten, net voor hun schoolmaatjes van Heuvelrijk 1 (4e). De middenmoot bestond verder uit De Dassenburcht (5e), De Rietpluim Hoofdlocatie (6e) en De Rietpluim Oude Landen (7e).

Volgend jaar
Deze denksportmiddag is perfect verlopen dankzij de inzet en het enthousiasme van alle kinderen, hun begeleiders, en van de diverse vrijwilligers die weer belangeloos aan het evenement hebben meegewerkt. Dank aan iedereen! Tot volgend jaar.

_____________________________________________________________

Overzicht van reeds ingeschreven basisscholen (2014):

Dammen:
Heuvelrijk 1 (Gerwen)
Heuvelrijk 2 (Gerwen)
de Nieuwe Linde (Nuenen)
de Rietpluim HfdL (Nuenen)
de Wentelwiek (Nuenen)
de Dassenburcht (Nuenen)
de Rietpluim OudeL (Nuenen)

Schaken:
Heuvelrijk (Gerwen)
de Rietpluim HfdL 1 (Nuenen)
de Rietpluim HfdL 2 (Nuenen)
de Krommen Hoek (Breugel)
de Crijnsschool (Nuenen)
de Dassenburcht (Nuenen)
de Rietpluim OudeL (Nuenen)

Zie je een fout of staat jouw school er (nog) niet bij? Neem dan contact op met de organisatie via een e-mail naar Leon.Driessen@onsnet.nu.

Niet-deelnemers:
de Mijlpaal (kan dit jaar geen team bijeen krijgen)
Brandevoort (meerdere oproepen gedaan, maar geen aanmeldingen)
Bernadette Mariahout (-)
Sint Jozef Nederwetten (meerdere oproepen gedaan, maar geen aanmeldingen)

_____________________________________________________________

Toernooi
Voor de 30e keer organiseert het Pleincollege Nuenen, met medewerking van de SchaakVereniging Nuenen, en in samenwerking met de Interscolaire Sportraad Nuenen het PCN schaak- en damtoernooi in de aula van het Pleincollege Nuenen op
woensdag 22 januari 2014 van 13.30 uur tot ± 16.30 uur.
Scholen kunnen deelnemen met een of meer damteams en/of schaakteams. Elk team moet bestaan uit 4 kinderen uit groep 6, 7 of 8, eventueel aangevuld met één wisselspeler. Voorwaarde is dat per deelnemend team een volwassen begeleider aanwezig moet zijn.

Inschrijving
Inschrijven kan per e-mail door het aantal damteams en/of schaakteams te sturen naar Leon.Driessen@onsnet.nu, onder vermelding van naam en adres van de school, en naam, telefoonnummer en e-mailadres van de contactpersoon (u ontvangt een bevestiging van de ontvangst van deze mail zodat u weet dat de inschrijving is doorgekomen!).
Om teleurstellingen bij andere deelnemers te voorkomen verzoeken we alleen teams in te schrijven waarvan het helemaal zeker is dat ze kunnen worden bemand. Probeer de teams al vóór de kerstvakantie samen te stellen. De toernooideelnemers hebben dan nog ruim de tijd om te oefenen! De uiterlijke inschrijfdatum is vrijdag 10 januari 2014. Daarna ontvangen de deelnemende scholen tijdig nadere informatie over het toernooi.

_____________________________________________________________

Woensdag 27 februari 2013 werd voor de 29e keer in het Pleincollege Nuenen (PCN) het schaak- en damtoernooi gehouden voor teams van leerlingen van basisscholen uit Nuenen en omgeving. De organisatie lag net als vorig jaar bijde SchaakVereniging Nuenen, de Interscolaire Sportraad Nuenen en het PCN.

Schaken
Schaken

De organisatie had de 8 schaaktafels en 8 damtafels strategisch opgesteld in de ruime aula van het PCN, met een loopgedeelte voor de scheidsrechters en een loopgedeelte voor begeleiders en toeschouwers. Er waren wederom prachtige prijzen te winnen: een fantastische eerste prijs, 2 schitterende trofeeën voor de nummers 2 en 3, en

Dammen
Dammen

mooie standaardjes voor de overige deelnemende teams. Omdat een nieuw indelingsprogramma gebruikt werd  was voor alle zekerheid de wedstrijdleiding verdubbeld. Achteraf bleek deze maatregel onnodig want het programma werkte foutloos.

TOERNOOI VERLOOP
Binnen een half uur werden 80 tot 90 kinderen van scholen uit Nuenen, Gerwen, Nederwetten, Lieshout en Breugel met hun begeleiders welkom geheten. Elk team ontving bij de inschrijftafel de benodigde papieren en informatie over het verloop van het toernooi. Aansluitend werden van elk team enkele teamfoto’s gemaakt door onze ervaren fotograaf. Er was een speelschema met 9 ronden opgezet voor de 9 schaakteams en de 9 damteams. Het schema hield in dat elk team slechts één van de negen speelronden even rust kon nemen.

De kinderen waren zeer enthousiast, gretig namen ze elke ronde weer plaats achter het bord en na het eindsignaal van elke ronde werden kreten van geluk of teleurstelling luidkeels geuit. De sportiviteit was zeer hoog; aan het begin van elke ronde gaven de spelers elkaar de hand en wensten ze elkaar een prettige wedstrijd toe. Het team van de Mijlpaal kwam één speler te kort en het was mooi om mee te maken dat elke ronde weer er een reservespeler van een ander team opstond om de Mijlpaal te steunen door mee te strijden in hun team.

Twee en een half uur geconcentreerd schaken of dammen laat maar weinig tijd over voor andere dingen! Bovendien moesten tussen twee ronden in de tussenstanden tot in detail worden bestudeerd. Leden van de ouderraad van het PCN verzorgden ook dit jaar weer de versnaperingen; achteraf wisten zij te melden dat ze het nog niet eerder zo rustig hadden gehad als deze keer. Dammen en schaken was duidelijk belangrijker dan snoepen of drinken.

De kinderen, maar ook de teamcoaches, de scheidsrechters, en de mensen van de organisatie hebben genoten van deze middag. Natuurlijk moest er wel eens iemand een teleurstelling wegslikken, en natuurlijk was niet iedereen het altijd 100% eens met scheidsrechterlijke beslissingen. Maar moedig werd, zonder te mopperen, elke keer weer begonnen aan een volgende ronde. Nieuwe ronde – nieuwe kansen! Uiteindelijk ging elk team met een schitterende beker en elke deelnemer met een oorkonde voorzien van een prachtige teamfoto tevreden huiswaarts.

Uitslag
De uitslagen en eindstanden zijn hier te vinden.

Schaakteam De Rietpluim Oude Landen, winnaar!
Schaakteam De Rietpluim Oude Landen, winnaar!

De 9 schaakteams speelden in een halve competitie tegen elkaar. De Rietpluim Oude Landen werd afgetekend winnaar van het schaaktoernooi, 6 punten voor De Wentelwiek dat net als vorig jaar genoegen moest nemen met de tweede plaats. De Dassenburcht 1 werd zeer knap derde met slechts één punt minder dan De Wentelwiek.

Damteam De Dassenburcht, winnaar!
Damteam De Dassenburcht, winnaar!

Ook de 9 damteams bestreden elkaar in een halve competitie. De Dassenburcht kwam ook bij het dammen verrassend sterk voor de dag. Hun tweede team werd winnaar van het damtoernooi, net voor Heuvelrijk 2. De Wentelwiek, vorig jaar winnaar, wist ook dit jaar met een derde plaats hoog te eindigen.

Damteam Heuvelrijk, tweede plaats.
Damteam Heuvelrijk, tweede plaats.

VOLGEND JAAR
Deze denksportmiddag is perfect verlopen dankzij de inzet en het enthousiasme van alle kinderen, hun begeleiders, en van de diverse vrijwilligers die weer belangeloos aan het evenement hebben meegewerkt. Dank aan iedereen!

De basisscholen kunnen er alvast rekening mee houden dat in de wintermaanden van 2014 het 30e PCN schaak- damtoernooi zal worden gehouden!

_____________________________________________________________

Overzicht van reeds ingeschreven basisscholen (2013):

Deelnemend team in 2012
Deelnemend team in 2012

Dammen:
de Fontein (Lieshout)
de Dassenburcht 1 (Nuenen)
de Dassenburcht 2 (Nuenen)
de Dassenburcht 3 (Nuenen)
de Wentelwiek (Nuenen)
Heuvelrijk 1 (Gerwen)
Heuvelrijk 2 (Gerwen)
Heuvelrijk 3 (Gerwen)
St. Jozef (Nederwetten)

Schaken:
de Dassenburcht 1 (Nuenen)
de Dassenburcht 2 (Nuenen)
de Wentelwiek (Nuenen)
Heuvelrijk (Gerwen)
de Rietpluim Oude Landen (Nuenen)
de Mijlpaal (Nuenen)
de Rietpluim Duynhovenlaan 1 (Nuenen)
de Rietpluim Duynhovenlaan 2 (Nuenen)
de Krommen Hoek (Son en Breugel)

Zie je een fout of staat jouw school er (nog) niet bij? Neem dan contact op met de organisatie via een e-mail naar Leon.Driessen@onsnet.nu.

_____________________________________________________________

 Toernooi
Voor de 29e keer organiseert het Pleincollege Nuenen, met medewerking van de SchaakVereniging Nuenen, en in samenwerking met de Interscolaire Sportraad Nuenen het PCN schaak- en damtoernooi voor teams van leerlingen van basisscholen in Nuenen en omgeving op woensdag 27 februari 2013 van 13.30 uur tot ± 16.30 uur.
Elk team moet bestaan uit 4 kinderen, eventueel aangevuld met één wisselspeler.

Indeling
Het toernooi wordt weer gespeeld in de aula van het Pleincollege Nuenen. De teams worden ingedeeld in poules, bij zowel schaken als dammen. Er wordt niet ingedeeld volgens leeftijd! Om de leeftijdsverschillen te beperken wordt de scholen aangeraden alleen kinderen uit groep 6, 7 of 8 op te stellen. Voorwaarde is dat per deelnemend team een volwassen begeleider aanwezig moet zijn.
Er wordt gespeeld volgens de normaal geldende, en bekend veronderstelde, regels van het schaakspel en het damspel (zie hier voor een overzicht van de belangrijkste spelregels).
Om misverstanden tijdens het toernooi te voorkomen of op te lossen zullen er schaak- en damscheidsrechters in de zaal aanwezig zijn.

Inschrijving
Basisscholen kunnen inschrijven per e-mail door het aantal damteams en/of schaakteams te sturen naar L.Driessen@onsnet.nu, onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer van de school, en naam en e-mailadres van de contactpersoon. Om teleurstellingen bij andere deelnemers te voorkomen verzoeken we alleen teams in te schrijven waarvan het helemaal zeker is dat ze kunnen worden bemand met kinderen uit groep 6, 7 of 8. Inschrijven kan tot en met vrijdag 8 februari 2013.  De deelnemende scholen ontvangen daarna tijdig nadere informatie over het toernooi.

_____________________________________________________________

Op de middag van de woensdag met de bijzondere datum 29 februari 2012 werd voor de 28e keer in het Pleincollege Nuenen (PCN) het schaak- en damtoernooi gehouden voor teams van leerlingen van basisscholen uit Nuenen en omgeving. De organisatie lag net als vorig jaar bijde SchaakVereniging Nuenen, de Interscolaire Sportraad Nuenen en het PCN.

Het reuzenschaakspel nodigde uit tot spelen!
Het reuzenschaakspel nodigde uit tot spelen!

VOORBEREIDINGEN
De aula van het PCN was omgebouwd tot een grote wedstrijdarena met 10 schaaktafels, 8 damtafels en – als grote blikvanger – een door leerlingen van het PCN vervaardigd zeer fraai reuzenschaakspel (2×2 meter, met stukken tot 50 cm hoog). De organisatie had prachtige prijzen uitgezocht: 3 schitterende trofeeën voor de nummers 1, 2 en 3, en mooie standaardjes

Dit viel er te winnen vandaag
Dit viel er te winnen vandaag

voor de overige deelnemende teams. De wedstrijdleider zat achter de computer op een verhoging zodat hij alles goed kon overzien. Snoep en frisdrank tegen spotprijzen werden onder leiding van ouders uit de PCN oudervereniging aangeboden. De scheidsrechters hadden zich weer terdege voorbereid. Leden van de schaakvereniging Nuenen zatenaan de aanmeldingstafel met de nodige formulieren en informatie. De fotografe had een zeer passend plekje gevonden om de teamfoto’s te maken: onder grote foto’s (op canvas) van het hierboven genoemde reuzenschaakspel. Om 13.00 uur was alles gereed en konden de deelnemers komen!

TOERNOOI VERLOOP
Binnen een half uur werden ongeveer 85 kinderen van scholen uit Nuenen, Gerwen, Lieshout en Breugel met hun begeleiders welkom geheten.

Er werd zeer serieus en goed gedamd en geschaakt
Er werd zeer serieus en goed gedamd en geschaakt

Er was een speelschema met 11 ronden opgezet voor de 11 schaakteams en de 8 damteams. Het schema hield in dat elk team slechts één van de elf speelronden even rust kon nemen. De rest van de middag moesten alle kinderen “vol aan de bak”. Twee en een half uur geconcentreerd strategisch denken is topsport!

Een compliment aan de kinderen is hier echt op zijn plaats. De inzet, het enthousiasme, het plezier en de sportiviteit waarmee ze speelden was geweldig om te ervaren. Dan weet je – als organisatie – “waarvoor je het allemaal doet”.

Opperste inspanning en concentratie
Opperste inspanning en concentratie

Aan het begin van elke nieuwe partij was het muisstil in de grote aula, maar hoe verder een partij verliep, hoe meer emoties de kinderen hardop uitten. En na afloop van elke ronde draaiden ze hun volumeknop vol open! Dat kon ook niet anders, want er moest in de korte tijd tussen twee ronden nog zoveel bijgepraat worden.

De kinderen, maar ook de teamcoaches, de scheidsrechters, en de mensen van de organisatie hebben genoten van deze middag. Het vervelende aan een toernooi, maar ook weer het leuke, is dat niet iedereen kan winnen. Uiteindelijk ging elk team met een schitterend aandenken tevreden huiswaarts. Bovendien zal de organisatie binnenkort voor elke deelnemer, als herinnering aan dit toernooi, nog een fraaie oorkonde en een kleurige teamfoto afleveren bij de deelnemende scholen.

DE UITSLAG
De uitslagen en eindstanden zijn hier te vinden.

De Nieuwe Linde, winnaar bij het schaken
De Nieuwe Linde, winnaar bij het schaken

De schaakteams, alle in één groep, speelden in een halve competitie tegen elkaar. Elf ronden, waarbij elke ronde één team vrij was. De Nieuwe Linde werd winnaar van het schaaktoernooi, nipt (slechts één bordpunt) voor De Wentelwiek. Vermeldenswaard is nog dat De Krommenhoek aantrad met relatief veel jonge kinderen in hun teams (die we in de eindstand gebroederlijk onder elkaar aantreffen op de plaatsen 6, 7 en 8). Dat betekent dat zij de komende jaren wederom van de partij kunnen zijn met steeds beter wordende spelers. Dat belooft dus nog wat voor de toekomst.

De Wentelwiek, winnaar bij het dammen
De Wentelwiek, winnaar bij het dammen

De damteams bestreden elkaar eerst, in één groep, in een halve competitie, als voorronde om uit te maken wie in de finale zou mogen strijden om de plaatsen 1 t/m 4 respectievelijk 5 t/m 8. In de finale werd een halve competitie gespeeld in twee groepen van 4 teams. In de finale bleek De Wentelwiek nipt beter dan De Fontein en won daarmee het damtoernooi.

VOLGEND JAAR
Deze denksportmiddag is perfect verlopen dankzij de inzet en het enthousiasme van alle kinderen, hun begeleiders, en van de diverse vrijwilligers die weer belangeloos aan het evenement hebben meegewerkt. Dank aan iedereen!

De basisscholen kunnen er alvast rekening mee houden dat in de wintermaanden van 2013 het 29e PCN schaak- damtoernooi zal worden gehouden!

Voor een verdere impressie van het toernooi, zie het foto-album op www.pcnuenen.nl.

_____________________________________________________________

Overzicht van reeds ingeschreven basisscholen:

Dammen:
de Wentelwiek, Heuvelrijk 1, Heuvelrijk 2, de Nieuwe Linde, de Fontein, Crijnsschool, de Rietpluim, de Dassenburcht

Schaken:
de Wentelwiek, Heuvelrijk, de Nieuwe Linde, de Krommen Hoek 1, de Krommen Hoek 2, de Krommenhoek 3, Crijnsschool, de Rietpluim, de Dassenburcht 1, de Dassenburcht 2, de Dassenburcht 3

Zie je een fout of staat jouw school er (nog) niet bij? Neem dan contact op met de organisatie via een e-mail naar Leon.Driessen@onsnet.nu.

_____________________________________________________________

LogoSDT2012
LogoSDT2012

Voor de 28e keer organiseert het Pleincollege Nuenen, met medewerking van de SchaakVereniging Nuenen, en in samenwerking met de Interscolaire Sportraad Nuenen het PCN schaak- en damtoernooi in de aula van het Pleincollege Nuenen.

Het schaak- en damtoernooi is bedoeld voor teams van leerlingen van basisscholen in Nuenen en omgeving. Uw school kan deelnemen met een of meer damteams en/of schaakteams. Elk team moet bestaan uit 4 kinderen, eventueel aangevuld met één wisselspeler. Elke basisschool-leerling die minimaal de spelregels (zie hier voor een overzicht van de belangrijkste regels) beheerst mag deelnemen. Voorwaarde is dat per deelnemend team een volwassen begeleider aanwezig moet zijn.

Het 28e PCN schaak- en damtoernooi wordt gehouden op woensdag 29 februari 2012 van 13.30 uur tot ± 16.30 uur.

U kunt inschrijven per e-mail door het aantal damteams en/of schaakteams te sturen naar Leon.Driessen@onsnet.nu, onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer

PCN SDT 2010
PCN SDT 2010

van de school, en naam en e-mailadres van de contactpersoon. Om teleurstellingen bij andere deelnemers te voorkomen verzoeken we alleen teams in te schrijven waarvan het helemaal zeker is dat ze kunnen worden bemand. De uiterlijke inschrijfdatum is vrijdag 10 februari 2012.

De site van schaakminnend Nuenen