Overige toernooien

_____________________________________________________________

PEPERNOTENTOERNOOI 2015

Op zaterdag 28 november werd in basisschool De Krommen Hoek te Breugel het jaarlijkse Pepernotentoernooi gehouden. Dit jaar werd het toernooi georganiseerd door S.V. Nuenen (Robert Hempelman) en S.V. Son & Breugel (Kristian Toirkens) tesamen.

DSCN3508webDe jonge schakers werden naar speelsterkte verdeeld over drie poules en kort na 14.00 uur kon de strijd om de pepernoten beginnen. De S.V. Nuenen werd vertegenwoordigd door slechts één speler: Michiel. Gelukkig waren er wel nog drie andere jeugdige schakers uit Nuenen op het toernooi afgekomen: Joep, Willem en Luuk. De overige deelnemers kwamen allemaal uit Son en Breugel.

DSCN3513webBij het Pepernotentoernooi mag je bij elke pion of elk stuk dat je slaat tijdens een normale schaakpartij een pepernoot uit het witte bakje halen en in je eigen boterhamzakje stoppen. Of, en ja dat kan ook, je eet ze meteen op! Het doel was dus niet de schaakpartij winnen, maar zoveel mogelijk stukken van de tegenstander slaan. Immers, hoe meer vijandelijke stukken je slaat, hoe zwaarder je zak met pepernoten wordt.

DSCN3515webSommige partijen waren heel snel afgelopen, terwijl andere best lang duurden. Gelukkig hoefde niemand zich te vervelen, want er waren nog diverse andere spellen te spelen. Tijdens het schaken werden de spelers getrakteerd op mandarijnen en drankjes. Ook aan de aanwezige ouders was gedacht. De koffie/thee met koekjes stond de hele middag klaar.

De eindstand in de drie poules was niet zo interessant. Iedereen had flink wat pepernoten, schuimpjes en ander snoepgoed vergaard. En daar ging het toch om?! Aan het slot van deze supergezellige middag mocht bovendien iedereen nog een klein prijsje uitzoeken.

Het volgend jaar meer deelnemers uit Nuenen?

_____________________________________________________________

BRABANT CRITERIUM 2, 22 DECEMBER 2013, HAN MULDER KERSTTOERNOOI

Op zondag 22 december vond alweer de 15e editie van het Han Mulder Kerst Jeugdtoernooi plaats in activiteitencentrum Burghplan te Eindhoven. Deze keer met een record aantal deelnemers: 79!!

Van onze vereniging deden Jesse Baltussen (A/B categorie) en Pascal Otjens (categorie D) mee aan dit altijd gezellig en leuk toernooi. Het verging hun niet bij alle wedstrijden even goed, maar beiden hebben zich uitstekend vermaakt. Het toernooi is absoluut een aanrader voor alle jeugdleden!

Tussentijds werden er heel wat mandarijnen uitgedeeld en opgesnoept. Het toernooi werd afgesloten met simultaanschaken tegen de kerstman of, in Pascal’s geval, kerstvrouw. Pascal hield lang stand maar helaas stond hij achter in punten toen ze moesten stoppen.

Kerstvrouw tegen Pascal
Kerstvrouw tegen Pascal

Jesse moest het met zijn rating van ongeveer 1130 opnemen tegen jongens met een rating van boven de 1500 elo. Hij heeft zich uitstekend geweerd, maar eindigde toch iets onder zijn kunnen op de 11e plaats (van de 12). Voor Jesse is dit een uitstekende leerschool; als hij blijft spelen tegen deze sterke jeugd wordt hij vanzelf ook steeds sterker.

Ook voor Pascal was het niet gemakkelijk. Hij trof veel bekende tegenstanders zoals Jesse Allaart en Darrell Teurlings (ook al zijn tegenstanders in de voorronden van de PK jeugd) die net even iets verder zijn met hun schaakopleiding. Ofschoon Pascal een 40% score wist te behalen moest hij toch genoegen nemen met een 21e plaats (van de 25). Ook voor Pascal geldt: de volhouder wint!

_____________________________________________________________

BRABANT CRITERIUM 1, 10 NOVEMBER 2013, GARDÉ SOERENDONK

Op zondag 10 november werd voor de 22e keer het Gardé Jeugd-Rapidtoernooi georganiseerd door S.V. Gardé in Soerendonk. Dit toernooi telt mee in het Brabant Criterium, een jaarlijkse cyclus van schaaktoernooien voor de Brabantse jeugd.

Van onze vereniging deden Jesse en Nienke Baltussen mee in de gecombineerde A/B poule met kinderen geboren in 1994 of later. In deze poule met 7 deelnemers werd een halve competitie gespeeld.

JesseAB
Jesse kiest zorgvuldig zijn openingszet.

Jesse scoorde 3,5 punten waardoor hij op een keurige 3e plaats beslag wist te leggen. Jesse was de enige deelnemer die de beste speler, Siem van Dael, een half puntje wist af te snoepen.

NienkePrijs
Nienke ontvangt aanmoedigingsprijs.

Voor Nienke was in deze poule met verder louter jongens geen eer te behalen. Maar wel een (poedel)prijsje! En zo werd het dan toch nog een mooie dag voor beide Nuenense jeugdspelers.

_____________________________________________________________

ZoWeerEentjeVerdiend
Zo weer eentje verdiend!

 

PEPERNOTENTOERNOOI 2013

Op zaterdag 23 november werd in de Goudvink iets na twee uur het signaal gegeven voor de eerste ronde van het Pepernotentoernooi van 2013. Zeven jonge schakers uit Nuenen en zeven uit Son en Breugel speelden in twee poules om de mooie prijzen die stonden te lonken op de prijzentafel.

Toezicht
Toezicht

 

Bij het Pepernotentoernooi mag je bij elke pion of elk stuk dat je slaat tijdens een normale schaakpartij een pepernoot uit het witte bakje halen en in je eigen boterhamzakje stoppen. Of, en ja dat kan ook, je eet ze meteen op! Het doel was dus niet alleen de schaakpartij winnen, maar ook zoveel mogelijk stukken van de tegenstander slaan. Immers, hoe meer vijandelijke stukken je slaat, hoe zwaarder de zak met pepernoten. Er werd dan ook stevig geschaakt, de stukken vlogen letterlijk en figuurlijk van het bord af.

Pepernoten "verzamelen"
Pepernoten “verzamelen”

 


Eindstand poule A (stappen 2 en 3)
1 Guus van der Velden        5 uit 5
2 Olesj Telyuk                       4 uit 5
3 Mathijs Toirkens               2 uit 5
4 Rik Schutten                      2 uit 5
5 Nicole Schmidt                  1 uit 5
6 Jasper Toirkens                 1 uit 5

Eindstand poule B (stappen 0 en 1)
1 Ji Huining                           7 uit 7
2 Klaas Wonders                  6 uit 7
3 Thijs de Waard                 4 uit 7
4 Lieke Huining                    3 uit 7
5 Kai van de Vijver               3 uit 7
6 Loek Trienekens               2,5 uit 7
7 Vlad Mitcan                       1,5 uit 7
8 Cas de Waard                    1 uit 7

Om 4 uur moesten er in poule B nog drie ronden gespeeld worden, terwijl in poule A de strijd al gestreden was. De zes schakers uit poule A speelden enkele partijen estafetteschaak, die onder grote belangstelling van de ouders werden gevolgd.

Prijsje ritzoeken
Prijsje uitzoeken!

Om 5 uur volgde de prijsuitreiking. Sommige schakertjes vonden het moeilijk om te kiezen, maar uiteindelijk ging iedereen tevreden naar huis…

Dank aan alle aanwezigen voor een geslaagde middag!
Speciale dank aan Saskia, Wim en Jesse Baltussen voor de geboden hulp die zeer gewaardeerd werd. Dank ook aan Jan Bosmans die voor dit toernooi een aantal prijzen beschikbaar stelde.

w.g. Robert Hempelman

_____________________________________________________________

OPEN NK RAPIDSCHAAK JEUGDTEAMS 2012, SPORTHAL DE WEIJER MIERLO

Arpit als enige van zijn team nog bezig.
Arpit als enige van zijn team nog bezig.

Op zondag 23 september 2012 heeft Arpit Agrawal meegedaan aan het Open NK Rapidschaak voor jeugdteams te Mierlo. Omdat onze vereniging te weinig jeugd in de leeftijdscategorie van Arpit heeft, is Arpit die dag als gast-lid van S.V. Eindhoven toegevoegd aan hun tweede D-team. Arpit speelde aan het eerste bord en ging dan ook een zwaar toernooi tegemoet. Zijn team eindigde uiteindelijk op de 16e plaats met 2,5 punt. Eerste werd de Tegelse Schaakvereniging, en het eerste D-team van Eindhoven legde beslag op de tweede plaats.

Het toernooi werd gespeeld in sporthal de Weijer in Mierlo waar ongeveer 300 jeugdspelers met veel toeschouwers op de tribunes de strijd met elkaar aanbonden. De sporthal is echter groot genoeg om 400 of misschien zelfs wel 500 kinderen te laten spelen. Volgend jaar ook meedoen?

_____________________________________________________________

HÖLLEKESTOERNOOI 2012, STEENSEL

Hallo allemaal,

5 februari heb ik meegedaan aan het Höllekestoernooi in Steensel.
Het was een leuk toernooi met spelers van stap 1 t/m 5.
Er waren ook 3 klasses: A (stap 3 en hoger), B (stap 2) en C (stap 1).

Ik speelde in klasse A (want ik zit in stap 3). Uiteindelijk had ik 4 van de 7
partijen gewonnen.

Koen Smeets

_____________________________________________________________

SCHOOLSCHAAKKAMPIOENSCHAPPEN 2012, AULA ISE EINDHOVEN

Op woensdagmiddag 15 februari werd in de aula van de Internationale Secondary School  Eindhoven het schoolschaak-kampioenschap voor teams van basisschoolleerlingen in het district Eindhoven gehouden. In totaal 16 teams van 4 jonge schakers + (eventueel) een reserverspeler + heel veel ouders en begeleiders werden in de aula bij elkaar gebracht zodat de gewone lesvoortgang in het gebouw zo veel mogelijk werd ontzien.

Toernooiwinnaars ontvangen medaille
Toernooiwinnaars ontvangen medaille

Het betrof vrijwel alleen scholen uit Eindhoven, en eentje uit Best (werd mij verteld). Maar geen uit Geldrop, Nuenen, Son en Breugel.

Onze jeugdspeler Arpit Agrawal is leerling van de ISE en zat naast Sourav Battagharjee, Kritin Motamarri en Darshil Kapadia in het door de ISE afgevaardigde team.

Arpit, Sourav en Kritin gehuldigd als beste spelers
Arpit, Sourav en Kritin gehuldigd als beste spelers

Niet alleen werd dit team ongeslagen winnaar van het toernooi, maar Sourav (bord 1), Kritin (bord 2) en Arpit (bord 3) wonnen ook nog eens al hun partijen! Met deze ongekende overmacht wonnen zij het toernooi voor het derde opeenvolgende jaar.

De einduitslag zal vrij zeker worden gepubliceerd op www.nbsb.nl/schoolschaken-eindhoven.php

_____________________________________________________________

PERSOONLIJKE KAMPIOENSCHAPPEN BRABANT JEUGD 2011, KAATSHEUVEL

Arpit tijdens PK 2011
Arpit tijdens PK 2011

Van dinsdag 27 december t/m donderdag 29 december heeft Arpit Agrawal meegedaan aan het Persoonlijk Kampioenschap van Brabant voor de jeugd in De Werft Kaatsheuvel. In de eerste ronde verloor Arpit meteen van zijn vriend Kritin Motamarri, van wie hij in de voorronden nog gewonnen had. Arpit kwam deze slechte start niet meer te boven. Met 2 punten uit 9 partijen eindigde hij als laatste van zijn categorie D. Jammer, maar het volgend jaar kan het alleen maar beter gaan. Voor meer informatie verwijzen we naar de NBSB site.

_____________________________________________________________

BRABANT CRITERIUM 2, EINDHOVEN, 13e HAN MULDER KERSTTOERNOOI

Arpit op het Han Mulder toernooi
Arpit op het Han Mulder toernooi

Arpit Agrawal heeft op zondag 18 december 2011 meegedaan aan het tweede BC toernooi van het seizoen. Dit toernooi werd georganiseerd door de Eindhovense schaakvereniging. Er waren een kleine 60 deelnemers verdeeld over 3 categorieën (ABC, D en E). Arpit speelde 9 partijen in categorie D, een poule van 19 spelers. Maar hij had zijn dag niet. Minstens twee partijen gingen onnodig verloren, onder andere als gevolg van “aanraken is zetten”. Niettemin sprokkelde Arpit toch nog 4 punten bij elkaar. Natuurlijk is dat bepaald niet slecht, maar wij weten dat hij beter kan.

De vele aanwezige kinderen, de komst van de Kerstman en voor alle deelnemers een aardig prijsje ter afsluiting waren de juiste ingrediënten voor een leuke schaakdag!

_____________________________________________________________

BRABANT CRITERIUM 1, SOERENDONK, 20e GARDÉ JEUGD-RAPID TOERNOOI

Arpit aan zet in het BC van Soerendonk
Arpit aan zet in het BC van Soerendonk

Het eerste toernooi in de cyclus van het Brabant Criterium vond plaats op zondag 27 november 2011 in Soerendonk. Arpit Agrawal heeft daar zeer verdienstelijk meegespeeld in categorie D. Hij behaalde één remise en wist 4 keer te winnen in 9 partijen. Volgens eigen zeggen had hij nog een punt meer moeten scoren als hij geen foutje gemaakt had. Opvallend was dat zijn twee belangrijkste tegenstanders uit de voorronden van het PK ook ieder 5,5 punt scoorden. Tijdens het toernooi konden de deelnemers ook hun hersens kraken met het oplossen van een schaakprobleem; Arpit was een van de deelnemers met de goede oplossing. Het lot wees hem aan als winnaar van een ChessTutor CD. Voor meer foto’s, alle uitslagen en de eindstanden, zie de toernooisite.

______________________________________________________________

NK RAPID JEUGD, AUDITORIUM TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN 2011

Arpit in het NK Rapid 2011
Arpit in het NK Rapid 2011

 

Arpit en Koen hebben op zaterdag 12 november met enkele honderden andere kinderen meegedaan aan het NK Rapid op de TU/e. Voor Koen was het de eerste keer, maar Arpit had al twee keer eerder meegedaan.

Het spelersveld was niet alleen omvangrijk, maar ook zeer sterk. Het was al snel duidelijk dat onze jongens het zeer moeilijk zouden krijgen. Ondanks de drie overwinningen van Arpit eindigden ze toch beiden in de onderste regionen van categorie (geboortejaar) 2001.

Koen in het NK Rapid 2011
Koen in het NK Rapid 2011

 

Wij hopen dat Koen en Arpit niettemin een mooie dag gehad hebben en dat ze het volgend jaar opnieuw zullen deelnemen aan dit prachtige evenement. Aan de jeugdtrainers dit jaar de taak om beide jongens flink sterker te maken.

______________________________________________________________

VOORRONDE BRABANTSE PK JEUGD, DISTRICT EINDHOVEN

Arpit en Koen hebben op zondag 13 november, tijdens het Eindhoven Cup toernooi in Son en Breugel meegedaan aan de voorronde voor persoonlijke kampioenschappen jeugd in categorie D (geboren in 2000 of daarna). Hun tegenstanders waren Kritin Motamarri, Ties Schalij en Niels Dumoulin.

Koen en Arpit in de voorronde van de Brabantse PK
Koen en Arpit in de voorronde van de Brabantse PK

Slechts twee van de vijf kandidaten kunnen worden afgevaardigd naar de Brabantse PK in Kaatsheuvel (in de Kerstvakantie). Het werd een spannende strijd. Het ging voornamelijk om Ties, Arpit en Kritin. In een gedegen partij versloeg Arpit zijn maatje Kritin, maar tegen Ties liep Arpit tegen een onnodige nederlaag aan. In de belangrijke partij Kritin tegen Ties stond laatstgenoemde met de rug tegen de muur door fantastisch spel van Kritin, maar in het eindspel wist Ties de partij toch nog in zijn voordeel te beslissen.

Ties (ESV) en Arpit mogen deelnemen aan de Brabantse PK jeugd!

De site van schaakminnend Nuenen