Wedstrijdverslag SV Nuenen-1 – UVS-3

Degradatie Team-1 ondanks gelijkspel.

Vooraf wisten we dat alleen een overwinning ons zou redden van degradatie;op Zaterdag 13 april moesten we aantreden tegen het veel sterkere UVS-3, dit team had gemiddeld bijna 200 ELO-punten meer,ook omdat we deze zaterdag 3 afmeldingen hadden t.w. Daniel, Leon en Robert.Desondanks hebben we onze huid duur verkocht en met een beetje meer geluk had er zelfs nog een kleine overwinning ingezeten!

Bord 6 Bas:

Gelukkig was Bas bereid als invaller mee te spelen en met succes.Na 2 uur spelen won hij zijn partij; In een soort Koningsgambietachtige opening komt hij iets minder te staan maar dat is typisch zijn stijl:Een pionnetje offeren om een aanvallende stelling te creëren en na een misrekening van zijn tegenstander kon Bas als 1e winnen: 1-0.

Bord 7 Hans K.:

Hans (ook als invaller) had het vandaag zwaar te verduren, werd al snel op z’n koningsvleugel onder druk gezet en uiteindelijk kwam zijn koning geheelonbeschermd te staan met snelle opgave: 1-1.

Bord 8 Emile:

Emile (ook als invaller) kreeg een speler tegen met 200 elo-punten meer maar gaf zeer goed partij.Rond de 20e zet krijgt hij na een lange rokade een aanval te verwerken, gelukkig kan hij door enkele mindere zetten van zijn tegenstander, deze afweren.Uiteindelijk kan hij de dames ruilen en krijgt zelfs een beter eindspel; maar helaas voor ons te weinig om deze te verzilveren: 1 ½ – 1 ½ .

Bord 2 John:

Op bord 2 speelde John tegen Wouter Dinjens (1922!) dus een tegenstander die geschikt was voor Daniël. De partij was een gesloten Siciliaan met g3 en een vroege Le3. Zwart rocheerde niet en opende de aanval op de damevleugel, waardoor wit niet goed in zijn spel kwam. Dat was natuurlijk heel frustrerend en daarom was het te verklaren dat hij op de 15e zet enigszins onverantwoord de e-pion naar voren schoof. Na afruil had zwart op de 20e zet de witte stelling kunnen opblazen met f5, maar hij trok de loper terug naar g7.Toen kon wit inslaan op f7 en de dame bedreigen. Het paard was onaantastbaar want na 2 * slaan volgde schaak met de dame op f4 en de toren op b8 valt! Zwart was zo verrast dat hij zijn andere loper verplaatste, maar zijn dame stond nog steeds aangevallen…. . Einde verhaal: 2 ½ – 1 ½ .

Bord 5 Hans R.:

Hans met zwart kwam goed uit de opening maar wit speelde al heel snel zijn h-pion naar voren en Hans ging teveel in de verdediging i.p.v. te ontwikkelen.De witte paarden en torens kwamen actief te staan en zwart kon alleen maar verdedigen. Zijn koning kwam op h8 te staan en de witte g- en h-pionnen rukteverder op. Uiteindelijk moest hij een paard inleveren en gaf direct op: 2 ½ – 2 ½ .

Inmiddels na 4 uur spelen zijn er nog 3 partijen bezig: Joop, Rogier en Koos met onvoorspelbare stellingen!

Bord 1 Joop:

Ook Joop had een tegenstander tegen met 200 elo-puntjes meer.Maar in deze partij was dit nadeel/voordeel niet te zien, de gehele partij bleef in evenwicht! Zijn 20e zet f5 was waarschijnlijk zijn mindere zet in de partij echter wit heeft hier niet van geprofiteerd. Het eindspel met torens en pionnen wist hij positioneel goed uit te spelen. Na de torenruil kreeg hij een dubbelpion maar voor het pionnen eindspel was dit geen handicap; hij kon gemakkelijk de remise binnenhalen: 3 -3.

Bord 3 Rogier:

Onze jeugdige teamspeler had de sterkste UVS speler tegen, verschil >300 elo-punten.Maar zoals altijd bleef hij zijn eigen spel spelen en de stelling bleef heel lang gelijk. Uiteindelijk moest Rogier kwaliteit inleveren maar het eindspel D+T (wit) tegen D+P met een ver opgerukte pion (zwart) bleef nog zeer onduidelijk! Ook na dameruil bleef het spannend maar uiteindelijk lukte het wit de zwarte pion onschadelijk te maken.Het resterende eindspel wist wit knap uit te spelen: 3-4.

Bord 4 Koos:

Bij Koos was het net andersom als bij Rogier, Koos had al snel een kwaliteit meer. Zijn tegenstander had ook een ver opgerukte pion die zeer gevaarlijk werd.Zoals altijd bleef Koos geconcentreerd en zorgvuldig spelen en wist zeer langzaam de stelling naar zich toe te trekken. Na de geforceerde dameruil kwam er een eindspel op het bord van Toren tegen Loper. Op het juiste moment ruilde Koos zijn toren tegen loper en kon met z’n pionnen vrij doorlopen en zijn tegenstander gaf op: 4-4.

Uiteindelijk een goed gespeelde wedstrijd tegen een veel sterkere tegenstander met als einduitslag een gelijkspel; zuur blijft dat we desondanks volgend jaar toch een klasse lager moeten gaan spelen.

Joop Bongers