Nuenen verslaat Eindhoven 3

Nuenen probeert in de poule te blijven en degradatie te voorkomen. Robert heeft op bord 8 vooruit gespeeld en gewonnen. We beginnen dus met een 1-0 voorsprong. Hans Reusink meldt zich echter ziek en het lukt zo snel niet een vervanger te vinden. Dus we beginnen 16 maart in Eindhoven met een 1-1 stand.

Robert speelt met zwart vooruit tegen Roeland in het nieuwe onderkomen van ESV – halverwege de jaren tachtig heb ik in deze ruimte aan de Boccherinilaan mogen surveilleren tijdens eindexamens. Roeland opende met c4, waarop ik met e5 antwoordde. Tijdens de partij heb ik geen moment slecht gestaan, wel moest ik goed op mijn pionnen passen (zoals altijd).

Stelling na 35 … Kd7. Na afloop van de partij wees een van Roelands clubgenoten op de volgende manoeuvre: 36. Txb7 Txb7 37. c6 + Kc8 38. cxb7 + Kxb7 39. h5! en daarna 40. Lb2, waarna de pion op g7 valt. Maar zo ging het niet. Ik had bij zet 26 een remiseaanbod gedaan, dat niet werd aangenomen. Remise ging ik niet meer aanbieden, ook al vind en vond ik dat wit iets betere kansen heeft. later werden de lopers geruild, beide torens hebben gependeld tussen de b- en de g-lijnen. na de blunder f5 gf6: + gaf wit onmiddellijk op, want de toren wordt niet meer gedekt.

Na wat geschuif met de borden (van bord 4) kwam Joop met zwart op bord 2 terecht tegen een oud gediende Loek van Rey; die heb ik in het verre verleden al eens bestreden en ik wist dan ook wat zijn speelstijl is! Interessant was dat ik een opening tegen kreeg die ik ook enkele maanden geleden op het bord kreeg en gelukkig had ik deze achteraf geanalyseerd. Daardoor kwam ik met zwart helemaal niet in de problemen en bood ik in een gelijke stelling op de 17e zet remise aan welke werd geaccepteerd. Een zeer korte partij, met misschien achteraf een belangrijk halfje.

Leon op bord 3 probeert de partij met wit heel rustig op te zetten. En de eerste 9 zetten lukte dat ook. Daarna werd mijn stelling (volgens Fritz) bij elke zet van mij minder en minder. Het was niet mijn bedoeling, maar ik hielp zwart om van mij te winnen. Mijn excuses hiervoor. 1.5 – 2.5 achter

John speelde met zwart op bord 6 tegen een tegenstander van vroeger, ook bij Eindhoven. Maar je wist dat natuurlijk niet tevoren en je kon je daar dus niet op voorbereiden. Op het bord kwam een variant van het Engels. Niet dat zwart dat zo goed beheerst!! Achteraf is het een hele tijd goed gegaan, maar helaas had zwart veel te weinig vertrouwen in de partij, waardoor hij te voorzichtig ging spelen. Pas na de 20e zet, toen het eigenlijk al te laat was, werd zwart actiever. Dat resulteerde al gauw in pionwinst en een veel vrijere stelling. De damevleugel lag open voor zwart met zijn zware stukken en omdat wit graag afruilde bleef zwart een pion voor. Na nog een aantal missers van zowel wit als zwart klaarde de lucht en stond zwart gewonnen. Een paar zetten later zag wit dat ook in en hij capituleerde. Weer geen goede partij: maar gelukkig wel gewonnen. 2.5 – 2.5

Daniel speelt op bord 1 een gesloten Siciliaans. Zwart komt goed te slaan, maar na e6 ? Komt het centrum vast te liggen en kan wit met de aanval h4, g4, g5 beginnen. Pion gxh6 en passant leidt tot een kwaliteitsoffer. Zie diagram:

Het witte paard met h-pion domineert de machteloze toren.

Spoedig ontstaat de volgende stelling: Het witte paard met de h6 pion domineert. De Koning kan naar f6 of h6 en zwart staat zeer passief. Na een getimed h7 en Kh6 komt de witte toren vrij die op de damevleugel vervolgens doorbreekt en de overwinning brengt. 3.5 -2.5 voor Nuenen !

Koos speelt op bord 7 met de witte stukken. Er wordt van beide kanten een degelijke partij gespeeld. Dan ontstaan de schermutselingen. Wit krijgt een extra pion op de damevleugel en een paard. Zwart heeft een loper om te verdedigen. De a-pion dreigt door te lopen en te promoveren, maar de zwarte koning kan dit net op tijd verhinderen, waardoor het voordeel minimaal wordt. Remise. 4-3

Rogier speelt op bord 5 met wit. De stelling gaat lange tijd gelijk op. Langzaam maar zeker worden af en toe de stukken afgeruild tot een toreneindspel ontstaat. Dit is nog steeds remise. Zwart kan echter geen remise aanbieden, omdat dan de matchpunten verloren gaan. Zwart probeert nog het een en ander, maar Rogier maakt geen fouten en de stelling blijft gelijk dus remise. De einduitslag 4,5 -3,5 voor Nuenen en weer zijn 2 matchpunten binnen.

De andere teams deden echter ook goede zaken en Nuenen blijft onderaan in de poule staan. Komende tegenstander UVS uit Nijmegen verloor echter. Dit kan kansen bieden voor de komende laatste en beslissende wedstrijd thuis op 13 april.