Verslag Nuenen 1 vanuit Asten

Nuenen 1 vertrekt 15 december naar Asten om daar tegen de Combinatie 2 te spelen. Beide teams staan onderaan en zo is dit dus een heus degradatieduel, waar elke bordpunt aan het eind van het seizoen de doorslag kan geven. Asten heeft gemiddeld per bord 70 elopunten meer. Dat is dus een stevige tegenstander om te verslaan.

Op bord 6 speelt wit met zwart een miniatuur. Wit begaat in de opening al snel enkele blunders die Rogier snel afstraft; zwart brengt een paard naar b4 en een loper naar f5. Deze dreigt een gevaarlijk familieschaak met Pc2+, waardoor koning en toren worden aangevallen. Dit weet wit nog te pareren, maar het andere familieschaak met Pd3+ leidt tot de snelle nederlaag; de koning en de loper op b2 staan aangevallen. Een snelle 1 – 0 voorsprong.

Koos speelt met zwart op bord 4 tegen de enige dame in de 2 teams. In de opening was het lastig om goed bij te blijven. Daarna verbeterde mijn stelling, maar waarin geen kritische fouten werden gemaakt. Uiteindelijk werd in het eindspel door herhaling van zetten remise overeen gekomen. Voor mij een goed resultaat.

Joop had vooraf gehoopt dat ik tegen Tibor Hurkmans mocht spelen en op bord 2 konden we beide plaats nemen (ikzelf met zwart). In een zeer gesloten stelling wisten beide spelers geen voordeel te behalen, pas na 15 zetten werden er stukken geruild. Wit kon een sterk paard op veld e5 krijgen en zwart zijn paard op e4. Heel opmerkelijk werden deze twee paarden twee keer teruggespeeld

en op de 25e en 27e zet werden ze door de lopers geslagen. Na 30 zetten stonden er nog 16 pionnen op het bord en creëerde wit een vrijpion op de f-lijn, welke zwart met de koning moest afstoppen; Wit speelt deze f-pion op naar f6 en verdedt deze pion met z’n loper op e7; het lijkt erop dat zwart grote problemen heeft maar zwart had iets verder gekeken als wit. Hij offert 1 pion in het centrum en kreeg geheel onverwacht voor wit een aanval gericht op de dame en koning. Binnen 5 zetten (de 41e zet) moet wit opgeven omdat hij mat gaat of zijn dame moet geven. 2,5 – 0,5

Daniel met wit speelt een zeer spannende partij waarbij beide partijen de eigen 1e en 8e rij verzuimen te verdedigen. Zwart kiest na e4 de Pirc verdediging met Lg7. Wit kiest ervoor deze drakenloper snel uit te schakelen met Lh6. Vervolgens dreigt de zwarte dame ‘mat’ te staan op h5 die net op tijd kan ontsnappen. Wit offert een paard voor 2 pionnen en het andere paard komt pracht op f5 te staan. (de schaakengine vindt dit ook een goed offer). Witte torens verlaten de 1e rij en de zwarte torens verlaten de 8e rij. De volgende kritische stelling ontstaat (zie diagram):

Zwart heeft net Ph5 gespeeld om het verdedigende paard op g3 uit te schakelen, waarna wit wordt mat gezet. Is het tijd om op te geven ?? Wit denkt na en speelt Ta8 !! en dreigt ook mat. En na … Pb6 Dxe5+ volgt de winnende mataanval. We staan met 3 ½ – ½ voor !

Voor de derde keer heeft Leon een 1900 speler tegenover zich. Op bord 3 opende ik met een opening die, achteraf, niet in mijn openingenboek blijkt voor te komen. Niets nieuws dus. Beide spelers hadden hun denktijd hard nodig. Op zet 10 kwam ik met een mooie zettenreeks, die mijn tegenstander niet gezien had, licht in het voordeel. Op zet 13 had ik, ondanks de 30 sec increment per zet, nog maar 35 minuten over voor de resterende 27 zetten. Mijn ervaring vertelde me toen dat dat ik dat niet zou gaan halen. Ik leverde mijn “voordeel” in en schoof in 10 zetten naar een stelling waarin ik minimaal beter stond. Ik bood remise aan, hetgeen mijn tegenstander accepteerde. In de analyse bleek de zet die zwart vrij zeker had willen doen als ik geen remise had aangeboden mij wel heel erg veel voordeel had opgeleverd … Fritz! beoordeelde de eindstand op 0.8 in het voordeel van wit. De stand is 4-1 en we hebben ons eerste matchpunt van het seizoen binnen ! Maar zit de winst er ook in !!??

Peter Paul speelt op bord 8 met zwart een franse opening. Wit richtte alles op de koning maar wist niet echt door te drukken. Zwart begon een tegenaanval, maar helaas, dit pakte niet goed uit waarna zwart toch na ongeveer 50 zetten moest opgeven. 4- 2 Nog geen winst.

De opening van Robert (zwart) en zijn tegenstander gaat gelijk op. In het scherpe middenspel ontstaan natuurlijk de schermutselingen. Zwart verliest een pionnetje, maar kan deze later, in het eindspel weer teugwinnen door met de koning deze op de damevleugel op te halen. Maar de strijd om de vrijpionnen, die graag willen promoveren, was toen verplaatst naar de koningsvleugel. Het zwarte paard maakte nog wat bokkesprongen, maar zonder koning waren de pionnen niet goed tegen te houden, met als gevolg de nederlaag. 4-3 Nog geen winst.

Gaat Hans het 2e matchpunt binnenbrengen ? De tegenstander van Hans Reusink koos voor de Aljechin-verdediging, maar ging slinks over tot de Franse-verdediging, de ruilvariant. Dat ging als volgt: 1.e4 Pf6 2.e5 Pd5 3.d4 e6? Het vraagteken is van mij, want nog nooit eerder gezien. Ik vroeg mij af of mijn tegenstander voor het eerst De Aljechin speelde, of dat ik te maken had met een kenner. Je zou hier toch 3…d6 verwachten. Tot mijn verrassing gaf mijn database aan, dat de tekstzet als 3e wordt gespeeld, maar Zwart scoort er wel heel beroerd mee. Ook nu kwam Zwart beduidend slechter uit de opening. Na zwarts 24e zet …Te8 is de volgende stelling bereikt.

Hans Reusink (1591) – Embert Berkers (1672)

Wit heeft een dubbelpion, maar wel het loperpaar, meer ruimte, beter ontwikkelde stukken en het initiatief. Zwarts koning staat op de tocht en zijn stukken zijn niet echt actief. Vooral de ‘Franse loper’ op c8 springt in het oog. In hogere zin staat Wit gewonnen. De partij ging als volgt verder. 25.d5 Pe5 26.Txe5! en Wit wint een stuk (26.Dxe5? Ld4). Zoals zo vaak de laatste tijd verslapt mijn aandacht, indien ik een gewonnen stelling heb bereikt. Uiteindelijk speelde ik de slappe zet Lb4 en liet daarmee zwarts torens binnen. Gezien de tussenstand, 4-3 voor ons, nog steeds in gewonnen stand, na een smekende blik van Joop, in het clubbelang toch maar remise genomen. “Tsja, je had moeten winnen, maar dat heb je niet gedaan” was de terechte conclusie van mijn tegenstander.

En daarmee is de eerste overwinning met 4,5 – 3,5 punten behaald en proberen we in dezelfde klasse te blijven.