Verslag Valkenswaard – Nuenen 1

Het Nuenense team vertrekt 24 november 2018 naar valkenswaard. Beide teams staan onderaan in de poule. 2 wedstrijden zijn vooruitgespeeld en we beginnen met een 1½ – ½ voorsprong. Een winst zou er in kunnen zitten !

Robert en Joop kregen het verzoek om de partij vooruit te spelen en dat pakte voor ons positief uit. Ikzelf had met zwart in de drakenvariant van het Siciliaans geen openingsproblemen en kwam zelfs in het middenspel beter te staan. Rond de 15e zet had ik de mogelijkheid om mijn Toren te ruilen tegen het witte paard, uiteindelijk besloot ik om dit niet te spelen; achteraf had ik dit toch moeten spelen (volgens de schaakengine). 10 zetten later stond het gelijk en accepteerde ik het remisevoorstel, ook omdat we dan op een voordelige voorsprong kwamen.

Robert Hempelman (1566) – Philip van Gils (1787) Op maandag 19 november traden Joop Bongers (bord 6) en Robert Hempelman (bord 5 wit) alvast in het krijt tegen twee opponenten van EVS-1 (Valkenswaard). Vooruitspelen dus, en ook nog eens op onze eigen clubavond. Na een voor mij relatief onbekende opening (1. e4 b6 2. d4 Lb7 3. Pc3 e6) ontstond na 12. Pg3 de de onderstaande stelling. Stockfish stelt hier 12. … 0-0-0 voor. Door lang te rokeren krijgt zwart de gelegenheid om snode plannen op de koningsvleugel ten uitvoer te brengen. Hij speelde echter 12. . . . Pf5, waarmee hij de bezoekersingang op zijn koningsvleugel wijd open zet. Er volgde 13. Pxf5 exf5. Stockfish geeft 13 .. g4 aan – achteraf gezien beter, uiteraard. 14. e6! Een pionoffer dat niet zo eenvoudig te negeren blijkt. .. fxe6 Het vervolg lijkt onafwendbaar. 15. Pe5 Valt de zwarte dame aan en opent diagonal d1-h5. .. Dg7 Stockfish raadt Dh7 aan. 16. Dh5+ Ke7 (Kd8 is niet veel beter) 17. Pg6+ Kd6 Zwart verliest een kwaliteit. 18. Pxh8 Dxh8 Gedwongen, maar zwarts verliezen zijn nog niet geleden. 19. Lxg5 En geofferde pion is teruggewonnen. .. Lxg7 20. Lf4+ De schaakengine geeft hier 20. Txe6 Kxe6 en mat op de 33e zet. 20. Kd7 21. Df7+ Waarna zwart opgaf.

Hans Reusink speelt op bord 8 tegen Oscar Teeven. Weliswaar gewonnen, maar weinig plezier beleefd aan mijn partij. Na 10 zetten stond ik met Zwart al beter en na 14 zetten gewonnen, omdat ik Wits dame won tegen twee lichte stukken. Dat ging als volgt:

Wit heeft zojuist 14. Pe2-g3 gespeeld en geeft daarmee de dekking van veld c3 op. 14…. d5!-+. Wit kan niet zijn paard redden en … Lb4 voorkomen. 15.exd5 Lb4 16.dxc6 Lxd2+ 17. Pxd2 Txc6. De rest was ‘een kwestie van techniek’, een techniek die ik zelfs beheers. Eén zet voordat Wit mat ging gaf hij op. We staan 2 ½ – ½ voor !

Leon speelt deze keer op bord 2, wederom een 1900+ speler tegenover mij. Ik kwam met zwart, tegen alle verwachtingen in, uitstekend uit de opening (voor de kenners: geweigerd damegambiet, ruilvariant). Geen groot voordeel, maar ook geen achterstand in ontwikkeling. Volgens Stockfish stond ik zelfs lichtjes beter dan wit. Tot de 24e zet, met nog een kwartier op de klok. Toen ging ik, voor het eerst in deze partij, in de fout. Onnodig, vond ook mijn tegenstander later. Maar van mijn onnauwkeurigheid maakte hij onmiddellijk en optimaal gebruik. Binnen 4 zetten was het over en uit. Jammer, remise had er zeker in gezeten.

Daniel speelt in het Siciliaans tegen de Schveshnikov variant in het Siliaans. (1 e4 c5 2 Pf3 Pc6 3 d4 cxd4 4 Pxd4 e5) Deze wordt ook door Carlsen en Caruana gespeeld ! Daniel wijkt (per ongeluk) het eerst af van deze matchpartijen. In het middenspel doet zwart een fraai pionoffer met .. e4 !! en opent lijnen naar de witte koning die nog niet gerocheerd heeft. Wit kon kiezen tussen een passieve goede verdedigende zet of een actieve gevaarlijke verdediging. Daniel koos de spannende variant maar overzag een sterk paardoffer. Daardoor kwam ik in een toreneindspel terecht met een belangrijke pion minder. Mijn damepionnen stormden naar voren om proberen te promoveren. Na het foutieve 37 … b6 kon wit met een quiz-achtige zet 38 Ta7 ! remise proberen te bereiken. In plaats daarvan kwam een witte pion op b7 terecht met een witte toren op b8. Deze kon echter niet promoveren. De zwart pionnen rukten toen op naar voren en wisten uiteindelijk wel te promoveren. 2 ½ – 2 ½

Rogier speelt met wit op bord 3 (een hoog bord) tegen een sterke tegenstander met een ELO boven de 1900. Rogier laat zich niet kennen en speelt gewoon goede zetten. Zwart komt er niet doorheen. Al hoewel er gaten dreigen te vallen rondom de zarte koning (mat zit in een klien hoekje) kan wit er ook niet doorheen komen. Het wordt een goede remise tegen een sterke tegenstander. Tussenstand 3-3

Peter Paul speelt gebruikelijk met wit de Londen opening. Zwart koos een in potentie agressief antwoord op mijn d4 met c5 op de tweede zet maar ruilde meteen de pionnen naar een symmetrische pionnenstelling. Dit leverde een rustige standaard stelling op. Na +/- 27 zetten waren we in een gelijk eindspel gekomen met elk 7 pionnen dame waarbij ik een paard had en zwart een loper. In de gesloten stelling dacht ik met het paard beter te kunnen maneuvreren. Dat was ook wel zo, helaas koos ik een verkeerd plan en kwam in zetdwang. Een 4-3 achterstand.

Koos speelt zijn eerste externe partij sinds lange tijd. Na lange tijd kwam ik een pion achter te staan. Met Pxd5 verdwijnt onverwacht een pion van het bord; het paard mag niet geslagen worden op straffe van een aftrekschaak Lxh7+ met aanval op de dame. Mijn stelling verbeterde wel, maar mijn tegenstander bleef geduldig spelen. Nadat de andere partijen al afgelopen waren, kreeg hij een kans om de stukken af te ruilen naar een gewonnen pionneneindspel. Deze benutte hij. Jammer voor mij.

Ondanks de 2.5 – 0.5 voorsprong uiteindelijk toch weer een verlies met 5-3. Na promoveren is het moeilijk schaken. Gelukkig werd in Asten tegen de Combinatie 2e team gewonnen met 4.5 – 3.5 ! Dit verslag volgt spoedig.