Categoriearchief: Algemeen

Afleiding

Afleiding is goed, vaak zelfs noodzakelijk. Niet alleen in het leven van alledag, maar ook in het schaken. Afleiding is een belangrijk schaaktechnisch wapen… En dan hebben we het niet over allerlei eigenaardigheden (mimiek, onverstaanbaar gemompel, gezucht en gesteun, al dan niet ritmisch getik met schrijfgerei, het tot het uiterste testen van de stoel, enz.) waarmee sommige schakers hun opponenten uit hun concentratie of balans brengen. (Overigens hebben zij dit vaak zelf nauwelijks in de gaten…)
Met afleiding wordt hier bedoeld: manoeuvres waarin u bijvoorbeeld de tegenstander dwingt zijn stukken naar ongunstige velden te verplaatsen, waardoor hij zichzelf op korte termijn keurig netjes de das om doet. Hieronder vindt u twee partijstellingen waarin wit afleiding als wapen inzet.

Veel plezier! Oplossingen volgen op 20 april.
Robert Hempelman

Opgave 9: Wit aan zet wint.
Opgave 10: Wit aan zet wint.

De oplossingen van de opgaven van vorige week (7 april)

Opgave 6. Wit wint als volgt.
1. a7 Tg2+       Op 1. … Tg8 volgt 2. Lg3+ en 3. Lb8.
2. Kb1              Niet naar 3e lijn: 2. Kb3  Tg8! 3. Lg3+  Txg3+.
2. …     Tg1+
3. Le1! Txe1+  De toren is naar de e-lijn gelokt. (3. … Tg8  4. Lg3+)
4. Kb2  Te2+  5. Kb3  Te3+  6. Kb4  Te4+  7. Kb5!
(Weenink)

Opgave 7. Zwart aan zet wint.
1. …     Dg3!! Hoe wit ook antwoordt, het eind is zeer nabij:
2. hxg3            Pe2#
2. fxg3 Pe2+ en 3. … Txf1#
2. De5 Pf3+ en 3. … Txh2#
2. Dxg3 Pe2+  3. Kh1  Pxg3+  4. Kh1  Pxf1  5. gxh3 en zwart houdt een stuk meer over.
(Marshall – Lewitzky, 1912)

Opgave 8. De partij verloopt als volgt.
1. f3  e5  2. Kf2 h5  3. Kg3  h4+  4. Kg4  d5/d6#.
(Sam Lloyd, 1860)

Een stille lente

In deze dagen waarin goed nieuws schaars is, doet het mij des te meer plezier u te kunnen laten weten dat het lang verwachte nieuwe Notatieboekje af is. De partijfragmenten, tweezetten, eindspelstudies zijn gekozen, de citaten vertaald, de gedichten gedicht, de diagrammen gecontroleerd, het omslag ontworpen…

De bedoeling was – en is –  het boekje tijdens de Algemene Ledenvergadering aan u te presenteren. Zoals u weet is de ALV uitgesteld in verband met de extreme situatie waarin wij ons bevinden, maar ik hoop u daar allemaal te kunnen begroeten.

Hieronder bied ik u, bij wijze van voorproefje, een eindspelstudie en een partijfragment aan. Ik daag u graag uit deze opgaven zonder hulp van uw digitale assistent op te lossen (zo lastig zijn ze nu ook weer niet).

De oplossingen volgen op 30 maart.

Veel plezier!

Robert Hempelman

Troitzky, 1901. Wit speelt en wint.
Zwart begint en wint (Grünfeld – Kortsjnoi, 1983)

Denksportenmiddag 2020

AAN ALLE BELANGSTELLENDEN VOOR DE DENKSPORTENMIDDAG

Voor het komend schaakseizoen  (2020)  zijn onderstaande datums beschikbaar:

17  en  31  januari
14  en  21  februari
13  en  20  maart
10  en  17  april

Plaats:
Steunpunt De Goudvink, Goudvinkhof 12A, 5672 EM Nuenen, Telefoon: 040-2839204

Tijd:
Aanvang: 13.30 uur en afsluiten om 16.30 uur

Algemeen:
Iedereen is welkom!!
Verplichting tot 1 consumptie en geen verplichting tot lidmaatschap.
Consumptieprijzen zoals op de consumptielijst van SV Nuenen vermeld .
Er gelden dezelfde huisregels zoals vermeld in ons infoboekje .
Alle gebruikte schaakstukken moeten weer terug in de kast en er moet worden afgesloten

ALS JULLIE NOG MENSEN KENNEN DIE OOK GEÏNTERESSEERD ZIJN IN DEZE MIDDAG, NODIG DEZE DAN UIT !!!!!

Meet and Greet met topschaker Anish Giri in Eindhoven

Schaakliefhebbers kunnen op dinsdag 7 januari in Eindhoven de beste schaker van ons land ontmoeten. Dan komt grootmeester Anish Giri naar Eetcafé De Verlenging in het Philips Stadion in Eindhoven. Giri is de nummer drie van de wereld en bereidt zich momenteel voor op de 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament, dat op 10 januaribegint. Giri wordt op 7 januarivergezeld door grootmeester Jorden van Foreest, de tweede Nederlander in de Tata Steel Masters dit jaar. Ook schaakexpert Hans Böhm en toernooidirecteur Jeroen van den Berg zijn van de partij. Schaakliefhebbers kunnen tijdens de Meet and Greet ook achter het bord plaatsnemen om een partij te spelen tegen Giri, Van Foreest of Böhm. Het evenement is voor iedereen vrij toegankelijk en vindt plaats van 10.30 uur tot 12.30 uur. Eetcafé De Verlenging bevindt zich aan de Frederiklaan 10A, 5616 NH  EindhovenOp donderdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters in het Philips Stadion hun 5e ronde van het Tata Steel Chess Tournament.

De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 10 tot en met 26 januari 2020. Alle speeldagen (ook die in Eindhoven) zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Ik kap ermee

Ik ontmoette Sinterklaas. Pis- en pisnijdig was hij. “Hoe kan ik verdomme mijn werk nog doen in Nederland”, mopperde hij. Ik krijg hier altijd de wind van voren.

Het begint al bij de grens. Daar staan mij al- tig actie groepen op te wachten. De Partij voor de Dieren , die mij verbiedt om op mijn paard te klimmen. Mafketels die aanmerking maken van de CO2 uitstoot van mijn dieselboot. Blokeerfriezen . Boeren met kisten oerechte Hollandse winterpeen. Anti-pedofiel vereniging, # Metoo. Als ik die allemaal hebt omzeilt zijn er nog drie hordes te gaan. De anti-drugsbrigade van de politie. Die doorzoekt de hele voorraad pepernoten. Heel pietluttig noot voor noot. De FIOD die ons verdenkt van witwas praktijken. Hoe komen de zwarte Pieten anders zo wit? Uren, dagen staan we aan de grens te wachten. We staan daar compleet voor Piet met de korte achternaam. Ondertussen moeten de Nederlandse kindertjes wachten. Er moet nog een laatste horde genomen worden. Het IND onderzoekt of er asielzoekers onder de Pieten zitten. Vorig jaar hebben ze drie van mijn Pieten, volkomen onterecht, opgesloten! “Nee”, besluit Sinterklaas , “Geen hartelijk welkom”. Geen Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht want we zitten allemaal even recht. Terwijl ze donders goed weten hoe het wel moet. “Eenmaal over de grens gaat het toch van een leien dakje”. zo probeer ik de woordenstroom van de Sint te onderbreken. “Breek me de bek niet open”, gromt de Sint. “Probeer maar een zelf zo’n zware zak over die gladde zonnepanelen naar boven te klunen”. “Dat zou zelfs een blokeerfries niet lukken”. Geen doen voor mijn Pieten. Die zwarten die ik vroeger had waren daar veel handiger in.

Sinterklaas is ook niet tevreden over de kindertjes. “Een roze cadeautje in de schoorsteen omdat de blauwe op zijn. Wat ze dan naar boven schreeuwen”. Volwassenen trouwens ook. Dat wil je niet weten. Daar lusten de honden geen brood van

“Ik ben er helemaal klaar mee”, dreigt de Sint , “als dit zo doorgaat weet je wat ik dan doe….?”

Ik kap ermee

Of zoals mijn Oma altijd zei “De grote wens van de sint, een kleurrijkfeest voor ieder kind”.

Notatieboekje SV Nuenen 1973-2023

Net als ik zult u zich afvragen: waar blijft dat nieuwe notatieboekje?
Welnu, er is goed nieuws. Na lang zoeken heb ik een programma gevonden dat op mijn computer draait én diagrammen genereert die naar mijn zin zijn. Mijn streven is om het notatieboekje (voor 50 partijen) te presenteren tijdens de Algemene Ledenvergadering in maart 2020. Daarom opnieuw een oproep aan alle leden om mij te bestoken met wonderschone, interessante, opzienbarende, fantastische stellingen en partijen. Na eenzelfde oproep enkele jaren geleden heb ik van u een aantal bruikbare stellingen en partijfragmenten mogen ontvangen. De meest recente inzending (van Daniel) dateert van januari 2018. Ongetwijfeld heeft u in de afgelopen 24 maanden weer enkele pareltjes mogen noteren in uw notatieboekje.
Aarzel niet en stuur de allermooiste naar mij (roberthempelman@onsnet.nu),
of overhandig ze op de clubavond.
Alvast bedankt!
Robert Hempelman

Een vernieuwde website

De website is vernieuwd en heeft een modern uiterlijk gekregen. Mocht u nog fouten tegenkomen laat dat dan even weten aan Reinoud van Mens .

U kunt berichten plaatsen of laten plaatsen, stuur dan een mail aan rvanmens@hotmail.com. Alle berichten komen in de nieuws pagina. Voeg ook een categorie toe aan het bericht. Dan komen de berichten op de juiste plaatsen naar voren.
U kunt ook zogenaamde pgn notatie toevoegen; dat ziet er als volgt uit:

Voeg hiervoor een blok toe [/] shortcode, kopieer de file van het schaakprogramma naar het bericht en voeg toe pgn tussen rechte haakjes aan het begin en /pgn met rechte haakjes aan het eind.

De aktiviteiten komen allemaal in de agenda, interne en externe competitie maar ook de denksport middagen of andere toernooien.
Op termijn gaan we mogelijk ook aan en afwezigheid via de website registreren of andere afspraken. Dat moeten we allemaal nog zien. Laat even weten wat je ervan vindt!

Als je schaakt als een tenniswedstrijd dan ………

Na vele jaren ben ik weer eens als tennisliefhebber naar het ABN-AMRO toernooi geweest. De laatste keer dat ik er was (30 gulden) speelde Mc Enroe daar, je ken hem wel als je op rij 21 in je neus zat te peuteren dan schold hij je verrot tot vermaak van het publiek en ging dan fantastisch spelen. Maar nu (92.60 euro) lijkt het wel of je naar een stelletje robots zit te kijken die maar een ding hebben zoveel maniertjes en rituelen doen of het kijkt dat ze bij de zelfde sekte zijn aan gesloten. Het begint al bij het serveren waar ze 5 ballen vragen en er 4 terug gooien en er dan nog een vragen. Als ze dan de rally gespeeld hebben wijzen met minachting naar de ballenjongens/meisjes met hun raket dat ze de handdoek willen hebben. Je wordt er moe van. Bij het dubbelspel komt er nog een ritueel bij de High Five. Na elke rally effe de handjes tegen elkaar. Bij de service gaan ze achter hun hand overleggen hoe ze gaan spelen of mij dat ene reet interesseert. Vertaal je dat naar schaken nou dan gaat het er wel heel raar uitzien. Cor zet op elke tafel 5 borden klaar en 5 dozen met stukken en evenzovele klokken. Je keurt alles geef van alles 4 terug en vraagt dan nog een doos met stukken. Na de openingszet wijs je denigrerent naar Cor en hij komt dan snel aan gelopen met … juist ja een handdoek. Als je een pion hebt geslagen ga je naar een teamgenoot en geeft …. juist ja de High Five. Zullen we het een keer doen?

En dan Veldhoven uit dat werd al gauw Kerkhoven. De vraag is dan met de nieuwe opzet van de competitie of we niet te zwaar zijn ingedeeld. George, Ronald, Jan, Dick, Hans en Peter konden geen potten breken en Reinoud en Anton pakten de winst 6-2.

Of zoals mijn Oma altijd zei “Word je kampioen ben je te laag ingedeeld, en sta je onderaan dan te zwaar” (rijmt niet maar zegt veel).

Bibi

Voor reacties: neem contact op met auteur van het stuk.

Vriendschappelijke wedstrijd SV Nuenen – Schaakvereniging Son en Breugel

  • Op 18 maart trad een zestal schakers van onze vereniging in de strijd tegen onze zustervereniging uit Son en Breugel. Vanaf iets na achten werd er flink geknokt op de borden. Na ongeveer een uur spelen moest Rinus de strijd staken , het enige verliespunt van de avond.
  • Na een lange strijd kwamen de spelers aan het hoogste bord remise overeen. Aan bord 6 wist Jan door degelijk en consistent spel zijn tegenstander de baas te blijven. Hans (bord 3) wist met une petite combinaison materiaal voordeel te behalen, waarna Will opgaf. Aan bord 2 en aan bord troffen onze clubgenoten vrijgevige tegenstanders: Léon kreeg een toren cadeau van Kristian en George werd schaakgezet door een ongedekte dame… Einduitslag: 4,5 – 1,5! Wij hopen en verwachten dat SSB het hier niet bij laat zitten!

1 Pierre Buijs – Daniel Torn ½ – ½

2 Kristian Toirkens – Léon Driessen 0 – 1

3 Will van Dijck – Hans Reusink 0 – 1

4 Pieter van Dam – George Dujardin 0 – 1

5 N.O. – Koos Rademaker 6 Luuc Duijm – Jan Spruijt 0 – 1

7 Frits Niesen – Rinus v.d. Gevel 1 – 0

Uitnodiging: Maandag 18 maart vriendschappelijke wedstrijd SVNuenen – SV Son en Breugel

Op 29 november versloegen Daniel, Bas, Robert en Dick vier schakers uit Son & Breugel. Uitslag: een klinkende 4 – 0. Onze collega’s van SSB laten het daar natuurlijk niet bij zitten. Gelukkig maar! SV Nuenen heeft SSB dan ook uitgenodigd voor de revanche, te spelen op maandag 18 maart (onze clubavond). Iedereen kan meedoen. Let wel: op 18 maart wordt de halve finale van de Bekerwedstrijd gespeeld. Als je ook in het strijdperk tegen SSB wilt treden, meld je dan aan bij Robert Hempelman. Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met je speelsterkte.